Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові пройде фестиваль для кінолюбителів «Арт – простір. Кіноностальгія»

З 19 по 28 жовтня 2007 року у Львові пройде V фестиваль «Арт – простір. Кіноностальгія» — про це «Гал-info» повідомили організатори фестивалю.
19 жовтня львів’яни та гості міста зможуть побачити італійський фільм «Нічний портьє» режисера Ліліани Кавані. Це — найскандальніший фільм 70-х років. Ідея картини зародилась у Кавані ще 1969 року, коли вона знімала трисерійний документальний фільм про концентраційні табори в період Третього рейху і, зокрема, про Дахау.
20 жовтня можна буде побачити стрічку режисера Іштвана Сабо «Полковник Редль».
За жанром цей фільм — іронічна пародія на літературні та кінематографічні штампи, породжені “бульварним чтивом”. Фільм немовби розпадається на три самостійні новели ”Лояльність”, “Зрада”, “Злочин” та на численні маленькі епізоди. Але майже з усіма подіями пов’язаний могутній ділок кримінального світу Марселлас Воллас. Найскандальніша стрічка Каннського МКФ 1994 року, що отримала “Золоту Пальмову гілку”.
22 жовтня — радянський фільм «Сходження». «Сходження» - це два тижні життя двох білоруських партизан, яких схопили фашисти.
23 жовтня — французька стрічка «Чотири пригоди Ренет і Мірабель».
24 жовтня — італійський фільм «Вісім з половиною». У центрі картини “8 1/2” (назва означає порядковий номер цієї стрічки у творчості режисера) – герой, близький до Фелліні, до певної міри його кінематографічний “двійник”. Він – італієць, кінорежисер, який готується до зйомок нової картини.
25 жовтня — стрічка «Атлантик - Сіті». Фільм відзначено багатьма престижними нагородами - “Золотий лев Святого Марка” на МКФ у Венеції (1980); премії за режисуру та головну чоловічу роль Британської академії кіно і телебачення (1981).
26 жовтня — кінострічка «Бал». За п’єсою Жан-Клода Паншена, яку було поставлено у театрі “Дю Компаньйоль”. “Бал” фільм незвичайний. У ньому немає жодного слова, однак це не балет і не пантоміма, а виразна хореографічна вистава, в якій засобами кіно яскраво виражена і зміна епох, і зміна звичаїв, і характери діючих осіб.   
27 жовтня — французький фільм «Банкір». Дія цієї драми в стилі “ретро” розгортається в 30-ті роки у Франції. Ромі Шнайдер грає вольову та владну жінку, яка нещадна до конкурентів, котрі в результаті не вибачать їй цього. 1981 року “Банкір” була в числі лідерів прокату у Франції. За 26 років картина й надалі актуальна.
28 жовтня — американська стрічка «Політ над гніздом зозулі» (за однойменним романом Кена Кізі). Фільм діє на глядача не стільки тому, що він виніс на екран із книги випадок, коли в американську “психушку” затесався злочинець, а тому, що тут подана вражаюча версія сучасної реальності. Отже, в госпіталь для душевнохворих привозять злочинця, котрий чи то імітує божевілля, чи справді з’їхав з глузду – так чи інакше, його потрібно обстежити. Вони його і обстежують. А він – їх.
Форман відтворює не просто варіанти божевілля, перед нами своєрідна галерея типів, можна навіть сказати, “світових культурних типів” - модель людства.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ