Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові розкажуть про роль Митрополита Андрея у збереженні українського іконопису

26 листопада о 17:00 запрошуємо на лекцію МАРІЇ ГЕЛИТОВИЧ - завідувачки відділу Давнього мистецтва НМЛ ім. А. Шептицького - "Роль Митрополита Андрея у збереженні українського іконопису". Про це інформує Національний музеї у Львові імені Андрея Шептицького.
На світлині: митрополит Андрей Шептицький з учнями Художньої школи О.Новаківського в Колонній залі Національного музею

Заснуванням у 1905 р. Церковного музею митрополит Андрей Шептицький заклав початок систематичного колекціонування і вивчення українського іконопису. Особлива заслуга Митрополита у порятунку тих пам’яток, які були приречені на цільове знищення, оскільки посвячені предмети, що вийшли із вжитку, зазвичай спалювали.

Менше відомим є заснування з ініціативи і стараннями Митрополита Андрея у 1909 р. музею при монастирі оо. Студитів «Студіон», ігуменом якого був Климентій Шептицький, 150 – річчя якого відзначаємо цього року. Історія формування його збірок також пов’язується з іменем митрополита Андрея.

Сьогодні, з більше як столітньої відстані можемо дати об’єктивнішу оцінку ролі митрополита А. Шептицького у збереженні української іконописної спадщини, що є одним з найважливіших чинників української ідентичності. У своїх поглядах на давню українську ікону Митрополит далеко випереджував свій час. Як справедливо зауважив С. Гординський «Митрополит був у нас першою особою, яка вповні зуміла доцінити вартість старої ікони з погляду не тільки культового, а й стильового, і з цього приводу висловив думки, які в тому часі були не тільки не популярні, але ледви чи й зрозумілі». Сьогодні без пам’яток Національного музею історія української ікони була б дуже збідненою. У спогадах і документах маємо зафіксовані ті твори, які були придбані самим Митрополитом. Багато з них стали хрестоматійними пам’ятками не лише українського іконопису, а й мистецтва загалом. Вони є раритетами постійної експозиції Національного музею. Якраз на них і на роздумах й висловах А. Шептицького про українську ікону хочемо зосередити нашу увагу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ