Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові стартував проект «Енергозберігаюча санація житлових будівель»

У Львові розпочинається проект «Енергозберігаюча санація житлових будівель». Проект розрахований на 2012-2014 роки, спрямований на підвищення енергозбереження у галузі житлового фонду на території Львівської та Херсонської областей. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Проект став можливим завдяки співпраці Львівського регіонального відділення Асоціації міст України, Центру досліджень місцевого самоврядування (м. Львів) та Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (м. Берлін, Німеччина)за підтримки представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.

«Ми постійно ставимо перед собою питання, що ми можемо зробити для того, щоб допомогти українцям покращити свою країну. Ми зробили висновок, що найкраще – це робити на місцевому рівні, адже це ближче до конкретної людини. Тому ми надали можливість спеціалізованій організації з Німеччини провести проект з енергетичної санації та з питаньсамоорганізації населення на місцевому рівні.

Фонд Фрідріха Науманна вирішив реалізувати цей проект у Львові, тому що ми знайшли тут доволі хороших і потужних партнерів, що стало одним із мотивів нашого рішення.

Львів хороший ще тим, що тут ініціатива самих мешканців збігається із готовністю міської влади, із готовністю територіальних громад допомогти втілити ці ініціативи в життя», - керівник представництва Фонду Фрідріха Наумана в Україні Манфред Віхман.

Нагадаємо, проект «Енергозберігаюча санація житлових будівель» розрахований на 2012-2014 роки, спрямований на підвищення енергозбереження у галузі житлового фонду на території Львівської та Херсонської областей. Сьогодні, 30 січня 2012 року, у Львовівідбувся перший захід в рамках реалізації проекту щодо питання управління житловою нерухомістю та енергозберігаючої санації житлових будинків.

«Проект розпочинається сьогоднішнім заходом. Треба розуміти, що із залученими німецькими та українськими експертами ми будемо працювати протягом тижня. Передбачено проведення семінарів для керівників ОСББ м. Львова та міст південної частини Львівщини.

Семінар починає проект, а після семінару будуть наступні заходи, спрямовані на те, щоб розвивати і сприяти впровадженню тих знань та навиків, які будуть передаватися під час самого семінару. Від німецької сторони ми зможемо отримати знання та досвід, в тому числі щодо використання фінансових інструментів у галузіенергоефективності», - перший заступник голови Львівського РВ АМУ Віталій Загайний.

Як зазначив перший заступник голови Львівського регіонального відділення АМУ Віталій Загайний, Німеччина має досвід у галузі вирішення подібних до тих, що є в Україні, проблем житлового господарства.

«Німеччина і Україна – це приблизно одного масштабу країни у плані географії, кількості населення. Німеччина має конкретні напрацювання в цій галузі і не запозичені, а власні.

У Східній Німеччині була величезна кількість будівель, дуже подібних до наших – панельна забудова, багатоповерхова забудова, квартальна забудова – це все було обличчям Східної Німеччини, в тому числі Берліну. Люди за 20 років виправили ситуацію, тобто вони сьогодні мають готовий продукт, готові напрацювання, щоб ми могли цим скористатися у себе, фактично виправляючи такі самі помилки такої ж квартальної забудови, яка була 20 років тому у них», - перший заступник голови Львівського РВ АМУ Віталій Загайний.

Під час семінару досвідом енергозберігаючої санації в Німеччині поділився Ральф Хілленберг, директор ІРВВ інженерно-проектного бюро (Берлін).

«Ми займаємося проведенням семінарів на тему «Енергозберігаюча санація в Україні». Є два пункти, чому я читаю свої доповіді тут уже протягом 2-х років. По-перше, Україна потребує такого енергозберігаючого закону для житлових будинків, що є в нас у Німеччині. Крім того, якщо ми говоримо про санацію, то це, перш за все, будівельні матеріали, які повинні бути дуже гарної якості, щоб санація дійсно була якісною. Сьогодні в рамках моєї доповіді я наведу приклад санації Львова, адже відбувся енергоаудит одного будинку у Львові, і моє завдання було контролювати цей енергоаудит.

Моя пропозиція – повинен бути чіткий закон на Україні, який визначає, що таке енергозберігаюча санація. І ті, хто робить краще, ніж написано в цьому законі,повинні бути заохочені законом отримувати додаткові субсидії – такою є основа в Німеччині. Для того, щоб енергозберігаюча санація отримала поширення, необхідно там, де більше економиться, більше бути субсидій від держави. Завдяки дотриманню цього принципу, у Німеччині за останні 20 років 85% житлового фонду було сановано», – директор IPBB інженерно-проектного бюро Ральф Хілленберг.

«Ми помітили, що у Львові висока активність по створенню ОСББ і саме активність знизу. Люди самі хочуть організовуватись в ОСББ. Прагнення вирішити питання управління житлом у Львові мають хороші передумови. І успіх енергозберігаючої санації залежить від того, наскільки швидко і повно будуть вирішені питання з житловою нерухомістю. Думаю, що у Львові це успішно вирішується», - Лариса Шреккенбах, керівник проектів Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі».

Довідка

Фонд Фрідріха Науманна (Німеччина) – незалежна неприбуткова неурядова організація, яка покликана сприяти лібералізму в політиці та світогляді. Фонд є близьким до вільної Демократичної Партії Німеччини (FDP). Виходячи із своїх статутних завдань (сприяння політичній освіті, діалогу, дослідництву та консультаціям між фахівцями тощо), Фонд хоче зробити свій внесок у формування майбутнього суспільства.

Фонд одержує кошти з федерального бюджету, бюджету земель. Завдяки цьому, крім Німеччини, організація діє також у понад 50 країнах світу. При цьому Фонд через свої представництва та свою Академію керівного складу співпрацює з численними партнерами. З 2006 року Фонд має свої представництва в Україні.

Метою Фонду в країнах Центральної, Південо-Східної та Східної Європи, зокрема в Україні, є підтримка сталого розвитку стабільних демократичних суспільств, конкурентоздатних ринкових економік та динамічних впливових громадянських суспільств. Одним із основних напрямів нашої роботи є передача ноу-хау та досвіду між новими членами ЄС і новими країнами-сусідами ЄС.

Центр досліджень місцевого самоврядування (ЦДМС) – неурядова аналітична та дослідницька організація, створена у лютому 2007 року з метою втілення напрацювань, що сприяють розвитку в Україні місцевого самоврядування шляхом навчальної, експертної, дослідницької діяльності.

Мета діяльності організації досягається через організацію тематичних круглих столів, конференцій, семінарів, проведення досліджень та публікацій їх результатів. Представники ЦДМС беруть участь в робочих групах та комісіях по підготовці нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування та центральних органів виконавчої влади.

Асоціація міст України (АМУ) – об’єднання органів місцевого самоврядування, до складу якого входять 527 міст та містечок з усіх областей України, де проживає понад 80 % всього населення країни. Ціль діяльності асоціації – це розвиток місцевого самоврядування для покращення життя територіальних громад шляхом впровадження демократичних цінностей та засад сталого розвитку. Серед завдань в діяльності Асоціації передбачено вивчення та поширення позитивного національного та зарубіжного досвіду в різних аспектах місцевого самоврядування та господарства територіальних громад. На Львівщині розташована десята частина від усіх міст України. Львівське регіональне відділення Асоціації міст України об’єднує 45 міст і містечок. Головою відділення є Львівський міський голова – Андрій Садовий. Робота відділення ведеться через тематичні секції: малих міст, житлового господарства, секретарів рад, фінансистів рад, туристичних міст та інші.

Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO, Берлін) - об’єднання приватних і державних партнерів, що сприяє розвитку житлового господарства та будівельного сектору у Східній Європі. IWO налічує на сьогодні 30 членів, переслідує комплексний підхід в передачі німецького ноу-хау в галузі житлово-комунального господарства та будівництва. IWO – некомерційна організація, заснована у 2001 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ