Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові стартував Всеукраїнський форум міської мобільності

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/4
Понад 150 учасників зібрав у Львові Всеукраїнський форум міської мобільності. Про це повідомляє ЛМР.

Впродовж трьох днів експерти, представники влади, бізнесу та громадських обмінюватимуться досвідом щодо розвитку та зміцнення сталої мобільності, знайомитимуться з найкращими практиками та складуть план для подальшої роботи. Акцентом цьогорічного форуму є питання доступності та актуальних викликів, з якими стикаються українські міста при впровадженні безбар’єрних практик та адаптації міських просторів. Також говоритимуть про стійкість транспорту та мобільності в умовах дефіциту електроенергії та блекаутів.

«На мою думку, на жодному європейському форумі ми не отримаємо відповіді на питання, які сьогодні стоять перед українськими громадами, бо виклики насправді унікальні: ризики, пов’язані з воєнним часом, відключення електроенергії, атаки на інфраструктуру тощо.  Ці виклики для нас спільні, тому важливо, щоб ми їх проговорили і знайшли відповіді на проблемні питання, які стоять сьогодні перед нами.

Львів не повною мірою постає перед труднощами, які мають інші міста України, зокрема прифронтові. Тому у відносній безпеці в межах форуму маємо на меті обмінятися досвідом з колегами з громад і громадського сектору, профільними експертами і представниками профільного міністерства. 

Наголошу, що акцент форуму – це стійкість і спільна резильєнтність. Тому великий блок буде присвячений питанням доступності. Як відомо, Львів багато робить у цьому напрямі, оскільки це забезпечення рівних можливостей і питання людської гідності», - зазначив Олег Забарило.

Як наголосив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, питання доступності та мобільності зараз є критично важливим із точки зору переглядів підходів і фокусації. «Так, з одного боку Львів долучився до ініціативи бути кліматично нейтральним містом, що вимагає втілення низки програм. Щойно в мерії завершили перемовини з уповноваженим французького уряду з питань відновлення України. І один з великих масштабних проєктів, який цього року реалізується у координації з департаментом міської мобільності та вуличної інфраструктури, з багатьма нашими управліннями – це питання доступності до мікрорайону центру НЕЗЛАМНІ, де на лікуванні перебуває багато наших поранених героїв, українців, дітей. В кожному кроці важливо пам’ятати таку річ: якщо сьогодні ми не можемо зробити все, то важливо зробити частинку, яку потім можна з’єднати і таким чином вирішувати сталі проблеми, з якими ми зіштовхуємося. А з іншого боку – це питання доступності: від зупинок  громадського транспорту, які кожного дня люди використовують, - до багатьох інших речей. Тож дякую  організаторам за цю подію, бо тут народжується багато нових сенсів, які потім лягають в пани, а плани –  в рішення», - сказав перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.  

Важливо, що за результатами форуму буде сформовано резолюцію із пропозиціями щодо внесення змін до законодавства. Як зауважила координаторка громадської організації «Vision Zero» Катерина Лозовенко, від часу попереднього форуму, де теж були напрацьовані певні пропозиції, в цій галузі відбуваються деякі позитивні зміни.  

«Ключові пункти торішньої резолюції стосувалися зокрема безбар’єрності, безпеки руху, дерегуляції паркування, розвитку міського громадського транспорту тощо. І що важливо – з того часу щось почало змінюватися, до прикладу, в галузі безбар’єрності. Міста почали покращувати та розвивати свою інфраструктуру. В плані міських перевезень, в нас налагодився діалог з профільним міністерством, це величезний прогрес. Міністерством була ініційована низка зустрічей з профільними комунальними підприємствами – перевізниками, де обголювалися певні проблемні питання та подальші кроки для покращення громадських перевезень в містах. Також зміни торкнулися безпеки дорожнього руху. Тому що профільний комітет з правоохоронної діяльності, який займається покращенням безпеки руху, проводив дискусії, обговорення. Вони готові чути, слухати та змінювати законодавства, щоб робити наші вулиці та дороги безпечними.  До прикладу, за цей рік з'явилися ще 43 відеокамери фіксації швидкості, що дуже важливо. Тож принаймні по вказаних пунктах попередньо резолюції за цей рік був прогрес, був діалог, десь були конкретні дії. Можна сказати, що, попри те, що Україна перебуває в  умовах війни, прогрес у галузі сталої міської мобільності є. І це не може не тішити», – сказала Катерина Лозовенко.

Також в межах події відбулося підписання  меморандуму щодо членства м.Ужгород в мережі CIVINET Ukraine. Нагадаємо,  це локальна україномовна мережа організації CIVITAS, відомої своїм активним сприянням функціонуванню екологічно чистого транспорту в Європі. Діяльність українського представництва буде спрямована на співпрацю з місцевими органами влади, приватними та неурядовими організаціями задля впровадження інтегрованих стратегій сталого міського транспорту. CIVINET Ukraine активно сприятиме обміну знаннями, співпраці та розвитку потенціалу українських міст у сфері транспорту та мобільності. координація української мережі здійснюється зі Львова.

Додамо, Всеукраїнський форум міської мобільності відбувається в межах Європейського тижня мобільності та в межах реалізації Плану сталої міської мобільності Львова. Це – стратегічний план, який визначає транспортну політику міста на найближчі десять років і дає відповідь на питання: як оптимізувати місто для того, аби переміщення мешканців було ефективним щодо часу, комфорту та вартості, корисним для здоров’я та мінімізувало негативний вплив на довкілля.

Форум триватиме три дні – 16-18 вересня. У програмі також  – презентації досвіду Львова, Чернігова, Тернополя та Івано-Франківська щодо впровадження електронного квитка, презентація організації POLIS в Україні, питання паркування, велоінфраструктури, громадського транспорту. Важливою складовою форуму буде ознайомлення зі змінами до законодавства, які готуються. Також учасники матимуть ознайомчий візит  на Lem Station  та оглядовий велотур у межах міста.

Організатори заходу – департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради та Civinet Ukraine (CIVITAS).

Нагадаємо, Перший Всеукраїнський форум міської мобільності відбувся у Львові у квітні минулого року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ