Слухай онлайн
Культура

У Львові створили перший громадський дощовий садок

Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська
1/4
Як повідомили 18 травня Гал-інфо у прес-службі ЛМР, роботи відбувалися цими вихідними і, окрім створення дощового садка, включали в себе висадку рослин для вертикального озеленення стіни опорядження неподалік Львівської Політехніки. Таким чином простір адаптовують до наслідків кліматичної зміни.

Цими вихідними громадська організація "Плато" створила у Львові перший дощовий садок і озеленила стіну опорядження на перетині вулиць Бандери та Чупринки. Причиною цьому стало те, що у літній період територія простору внаслідок кліматичної зміни перетворюється у "тепловий острів". Нагрівання бруківки до +42°С, зупинки громадського транспорту — до +44°С, МАФів — до +60°С, стіни з круглими отворами — до +35,4°С сприяють некомфортному перебуванню тут містян і є особливо небезпечними для людей із серцево-легеневими захворюваннями.

"Минулого року ми розпочали осмислювати проблеми цього простору та генерувати ідеї для хоча б часткового покращення ситуації. Серед десятка природоорієнтованих рішень зупинилися на двох — технології дощового садка та вертикальному озелененні стіни опорядження. Їх і вдалося втілити у реальність з використання доступних і відносно недорогих матеріалів. Донедавна захаращений сміттям та вразливий до високих температур простір почне „працювати“ не проти, а для людей", — зазначають у ГО "Плато".

Завдяки проведеним роботам було створено систему водовідведення дощової води з сусіднього житлового будинку. Дренажна технологія з послідовно нашарованих щебню, піску, ґрунту дозволить підживлювати рослинність дощового садка, яка в свою чергу очищатиме воду та зволожуватиме повітря навколо. Також вздовж стіни опорядження було висаджено саджанці дівочого винограду та плющів для її захисту від перегрівання влітку, генерування додаткового затінку і забезпечення більшого зволоження простору. Ці два елементи виконуватимуть й естетичну функцію.

Простір на перетині вулиць Бандери та Чупринки потребує комплексного переосмислення, адже наразі він є майже повністю забрукованим, і не має плану розвитку. Активісти завдяки реалізації проекту сподіваються дати поштовх для початку масштабніших позитивних змін у межах цього простору на всій його території.

Проект є волонтерською ініціативою та фінансувався виключно за рахунок членських і благодійних внесків за сприяння у проведенні робіт Галицькій районній адміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ
загрузка...
Загрузка...
");