Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові та Києві підтримали заборону російських соцмереж

Рішення РНБО та Президента про заборону російських інтернет-ресурсів найбільше підтримали мешканці Львова (55,2%) та Києва (35,5%) – такі дані соціологічного дослідження, проведеного у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі центром досліджень та комунікацій «Active Group» у рамках проекту «Міський омнібус» в червні 2017 року.

Жителі п’яти мегаполісів України давали відповіді на запитання «Чи вважаєте ви правильним рішення Президента та РНБО про блокування російських сайтів: «Вконтакті», «Однокласники», «Мейл.ру?» та «Чи знаєте ви як обійти блокування цих сайтів?».

[Слайд3] Найбільше це рішення підтримали у Львові. Там позитивно відповіли на це запитання 55,2% опитаних. З них 47,5% обрали варіант відповіді «так», а інші 7,7% – «скоріше так». При цьому, найменше знають як обійти таке блокування саме львів’яни: лише 33,8% знають (найнижча позначка серед мегаполісів), у той час як 62,6% – не знають.

Досить високий рівень підтримки заборони російських ресурсів серед найбільших міст України виявися у Києві. В столиці підтримують блокування 35,5% опитаних, з яких 22,4% відповіли «так», а 13,1% —  «скоріше так». Щодо обходу блокування, то більшість опитаних киян (52,1%) відповіли, що знають шляхи оминання введених обмежень, а інша частка (42,6%) – “ні”.

В Одесі рішення Президента підтримали 23,6%, з яких “так” відповіли 12,5% опитаних, а інші 11% – «скоріше так». А от про те, як обійти блокування вищезгаданих мереж, тут знають найбільше: 63,5% одеситів декларують, що знають, проти 29,9%, які не знають.

[Слайд4] Серед дніпрян тих, хто підтримав дане рішення, виявилось на 0,2% менше ніж в Одесі (23,4%). У “центральній столиці” однозначно підтримали 14,6% опитаних, а скоріше підтримали – 8,8%. Крім цього, 45,6% мешканців Дніпра знають, як обійти блокування інтернет ресурсів агресора, а 34,9% навпаки.

Найменше прибічників цього Указу Президента у Харкові. Там однозначно підтримали це рішення 20,6% опитаних, а скоріше підтримали – 10,1%. Тобто лише кожен п’ятий харків’янин, у тій чи іншій мірі, підтримує це рішення. До того ж, кількість тих, хто знає чи не певен, як обійти обмеження доступу до вищезгаданих мереж, відносно рівна: 43,6% відповіли “так” (що серед п’яти міст є рекордно низькою цифрою для цього варіанту відповіді), а “ні” обрали 48,7% містян.

Кількість респондентів, що не підтримали вищезгадане рішення, наступна: Харків (70%), Одеса (64,7%), Київ (60,6%), Дніпро (59%), та Львів (37,8%).

Дослідження проводилось у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі у рамках щомісячного проекту «Міський омнібус». В кожному місті опитано не менше 1660 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,5%.

Довідкa

Проект міських омнібусів компанії «Active Group» розпочався у червні 2015 року. В рамках проекту проводяться регулярні (щомісячні) опитування для декількох замовників із різними завданнями, які спільно його фінансують. В кожному опитуванні є запитання, ініційовані компанією «Active Group» з метою їх подальшої публікації для широкого загалу.

«Active Group»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ