Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У Львові відбулася прем'єра військово-документального фільму "93: Бій за Україну"

Вестибюль Lviv Film Centre заповнився військовослужбовцями та їхніми сім'ями - хтось хвилюючись потирає руки, хтось підкидає до стелі дітей, а хтось весело жартуючи вітає своїх побратимів.
1/1

14 серпня у Lviv Film Centre відбулася прем’єра 2 частину військово-документального фільму «93: Бій за Україну». Стрічка розповідає про героїчну, тяжку та криваву історію 93-ї окремої механізованої бригади у 2014-2016 роках на околицях Донецького летовища.

Створили фільм режисерка Лідія Гужва та військовий Вадим Вейді. Зустрівшись на фронті, як журналісти-фрілансери, вони зрозуміли – історія твориться тут і вона має бути розказана. Пізніше, коли Вадим приєднався до 93 бригади, як військовий, йому прийшла в голову ідея зняти не просто відео-ролик, а створити цілий фільм. Унікальність роботи полягає у її виконанні, оскільки стрічка – це фактично калейдоскоп подій та спогадів бійців 93-ї бригади, котрі були обережно та трепетно викладені у хронологічному порядку режисеркою Лідією Гужвою. Котрісь із частин фільму були зафільмовані самими творцями фільму, котрісь запозичені з особистих архівів бійців. Саме цей формат фільму є тим аспектом, що робить сам фільм таким справжнім, оскільки будучи далеким від глянцевого художнього формату, він дихає на глядачів історією.

Як пояснюють самі творці фільму, коли з’явилася ідея створення схожого проекту, вони й самі не могли уявити, скільки часу та ресурсів фільм потребуватиме. Згідно слів Вадима Вейді, думка щодо презентації стрічки у трьох серіях з’явилась у процесі роботи, оскільки автори усвідомили, що зібраного матеріалу буде забагато для одного фільму, проте історія потребує бути задокументованою сповна.

1/2

Як зізнається Лідія Гужва, найважчим при створені фільму, була необхідність вибрати із півторагодинних інтерв’ю ті декілька хвилин, які увійдуть у фільм. Стверджує, що зібравши багато цікавого та важливого матеріалу, було важко визначити, що саме отримає своє місце у стрічці, проте надіється, що після виходу у світ усіх трьох частин, відео з інтерв’ю будуть викладені у вільний доступ.

Автори зізнаються, що процес створення фільму виявився дуже клопітким та зайняв неочікувано багато часу, проте серед того, що дає наснагу продовжувати творити називають вдячність бійцям, котрі ціною своїх життів захищають наш мир, а також необхідність розказати історію такою, якою вона була та не дозволити Кремлю викривити правду. Щоправда за словами Вадима Вейді, за останні роки Україна навчилась більше відстоювати свою точку зору на теренах військової журналістики.

"Попри те, що спостерігається сумна тенденція підтримки проросійських позицій декотрими цивільними українськими ЗМІ, але у Збройних Силах України ситуація значно покращилася у порівнянні із ситуацією, котра була на початку війни. Створилися прес-служби та прийшли ідейні люди, котрі зацікавленні їх розвивати… Чого варті тільки ролики, котрі зараз презентуються ЗСУ! Вони наповненні патріотизмом, силою та вірою". – зазначає Вадим.

За словами творців фільму, коли вони починали створювати свій проект, їм довелося вкрай тяжко, оскільки тоді, у 2014 році, ще не було якогось чіткого усвідомлення стосовно важливості ведення інформаційної війни та інструментів для цього, щоправда, це не зупинило авторів у бажанні реалізувати задумане. Зізнаються, що мають на меті презентувати стрічку навіть міжнародній аудиторії та вже навіть зробили титрування англійською та німецькою мовами, проте в процесі зрозуміли, що фільм потребує професійного озвучування, тому притримали реалізацію цієї ідеї для майбутнього.

У стрічки є сторінка у Facebook, де розміщена вся інформація про фільм, та є можливість допомогти фінансово проекту, написавши авторам.

Текст і фото - Марія Куль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ