Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулось обговорення нових тарифів на проїзд

Вчора, 4 грудня, у Львові представили проєкт рішення виконавчого комітету щодо встановлення єдиних тарифів на проїзд в міських автобусах, трамваях та тролейбусах. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.
Фото: ЛМР

Доповідачем виступив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило. В обговоренні взяли участь громадські активісти, журналісти, представники автотранспортних підприємств, депутатського корпусу.

Після консультацій з громадськістю, пропоновані тарифи має затвердити виконавчий комітет міськради. Набрати чинності вони мають з 11 грудня, з моменту впровадження безготівкової оплати проїзду в усьому громадському транспорті Львова.

В ЛМР повідомили про нові тарифи на проїзд у Львові

«Учасники були активні, було поставлено досить багато предметних, слушних  запитань. Власне, були озвучені і деякі зауваження. Постараємось максимально на них відреагувати та доопрацювати ті речі, які підлягають доопрацюванню до 11 грудня.  Рішення щодо затвердження тарифів плануємо виносити на розгляд виконкому цього тижня», - розповів директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Нагадаємо, відповідно до проєкту рішення, тарифи на проїзд мають бути єдині для всіх видів транспорту – автобусів, трамваїв та тролейбусів. А вартість проїзду залежатиме від способу оплати. Найбільш привабливою буде оплата карткою ЛеоКарт,  а найменш вигідною  – розрахунок готівкою. Тарифи пропонують затвердити на такому рівні: 13 грн – при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт, 15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC, 20 грн – при оплаті готівкою у водія та 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт.

Відтак, за словами Олега Забарила, для пасажирів автобусів, які розраховуватимуться ЛеоКарт, вартість поїздки навіть знизиться до 13 грн. Для тих, хто оплачуватиме банківською картою чи  пристроєм з NFC, тариф залишиться на рівні 15 грн. Водночас аби мінімізувати обіг готівки, оплата у водія буде найменш привабливою і складатиме 20 грн за одну поїздку. Важливо, що студенти вперше матимуть 50% знижки на проїзд в автобусах, за наявності пільгової студентської ЛеоКарт. Для пасажирів електротранспорту вартість проїзду дещо зросте, однак, слід зауважити, що востаннє тарифи для електротарнспорту переглядали у 2021 році. «За цей час вартість електроенергії для підприємства зросла у понад 2 рази. На стільки ж подорожчали і матеріали для обслуговування рухомого складу, колії та мережі», - зауважив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Посадовець наголосив, що до прийняття окремого рішення виконкому, з 11 грудня в трамваях та в тролейбусах збережеться можливість оплачувати за проїзд і за допомогою смартфона через QR-коди Приват24 та EasyPay, однак, вже за новим тарифом. Також діятимуть і місячні проїзні картки з чинним на дату поїздки терміном дії. На сьогодні вартість проїзних карток ще залишається незмінною, а з 11 грудня їх вартість зміниться.

«Впродовж перехідного періоду ми залишаємо чинними існуючі сервіси в електротранспорті – з використанням Приват24 та EasyPay. Залишаємо тимчасово і проїзні картки, щоб мінімізувати дискомфорт для пасажирів від переходу на нову систему оплати. Однак, з 11 грудня всі ці сервіси оплати проїзду базуватимуться вже на нових тарифах. Також цього тижня рішенням виконкому буде встановлена і нова вартість місячних проїзних карток в електротранспорті», - пояснив Олег Забарило.

Посадовець додав, що пропоновані тарифи на проїзд в усіх видах транспорту у Львові на сьогодні є нижчими за економічно обґрунтовані.  

Нагадаємо, у Львові з 11 грудня безготівкова оплата проїзду стане доступною на усіх міських маршрутах. Безготівково за проїзд можна буде оплатити банківською картою чи пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Також залишається можливість оплати готівкою у водія – але ця опція буде найдорожчою для пасажира.

З дня впровадження безготівкової оплати проїзду в усьому громадському транспорті право на пільговий проїзд надаватиметься виключно за умови наявності персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт. Різні посвідчення, що зараз надають право на пільговий проїзд, у громадському транспорті Львова з 11 грудня вже не діятимуть. Тоді ж контролери розпочнуть здійснювати контроль за оплатою проїзду та штрафуватимуть пасажирів за безквитковий/незавалідований проїзд.

Відтак пасажирам, які оплачують готівкою, нагадують про необхідність отримувати та зберігати паперовий квиток впродовж всієї поїздки,  а власникам ЛеоКарт – про необхідність валідувати проїзд. Важливо: контролери перевірятимуть не наявність транспортної картки, а саме факт валідації.

Мешканців, які мають право на пільговий проїзд у міському транспорті та ще не оформили персоналізовану транспортну картку ЛеоКарт, закликають подавати документи для її виготовлення, попередньо здійснивши запис за номером телефону 0800-303-007.

У Львові з 11 грудня перестануть діяти пільги на проїзд в транспорті без наявності ЛеоКарт

Детальніша інформація про персоналізовані та загальні транспортні картки ЛеоКарт – тут.

Детальніша інформація про те, які зміни чекають на пасажирів громадського транспорту з 11 грудня – тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ