Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкриється вулична виставка про місця єврейської спадщини та Голокосту

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/3
Сьогодні, 2 липня, у Львові триває другий день конференції-марафону «Простір Пам’яті», присвяченій 75-ій річниці ліквідації львівського гетто та Янівського концентраційного табору.

З цієї нагоди у музеї «Територія Терору» відбулась презентація практик збереження місць єврейської пам’яті у різних містах України та Європи, які міг би перейняти і Львів. Про це з місця події інформує кореспондентка Гал-інфо.

Серед спікерів конференції - відомий львівський історик Ігор Дерев’яний. В межах презентації він розповів про досвід Німеччини, зокрема її столиці – міста Берлін – та околиць, пов’язаний зі збереженням історичної пам’яті євреїв. За словами Ігоря Дерев’яного, у Берліні діє кілька меморіальних музеїв та центрів про Голокост. Це, зокрема, концтабір Заксенгаузен, майстерня сліпих Отто Вайдта, дім Ванзейської конференції, церква кайзера Вільгельма, центр «Топографія Терору» тощо. Крім цього, в місті є відомий меморіал убитим євреям. Також по всьому Берліну розкидані меморіальні дошки, як от пам’ятний знак першій жінці-равинессі Регіні Йонас, яка народилась у німецькій столиці, та так звані «камені спотикання» з інформацією про загиблих під час Голокосту людей.  

Як додав Ігор Дерев’яний, у Львові є всього 6 меморіальних дошок, пов’язаних із Голокостом, а також всього один Меморіал пам’яті жертв Львівського єврейського гетто, споруджений ще у 80-тих роках 20 століття та один музей «Територія Терору», заснований всього кілька років тому. На думку історика, цього не достатньо - в столиці української Галичини повинен бути чітко окреслений простір єврейської спадщини.

«В першу чергу дається взнаки те, що у Львові промарковані окремі місця, пов’язані з подіями Голокосту, але не пов’язані з людським досвідом. Людський досвід є багатогранний, про нього слід пам’ятати і розповідати. Тому ми започаткували проект, який презентуємо 13 липня. Це вулична виставка-екскурсія “Місто (не)пам’яті”, яка включає 12 локацій, пов’язаних із Голокостом, та по 3 персоналії до кожного місця», - зазначив Ігор Дерев’яний.

Додамо, виставка проходитиме за маршрутом: вул. Вітовського, 55 (початок екскурсії) – вул. Грабовського – пл. Шашкевича – вул. Університетська, 1 – вул. Шевська, 16 – вул. Староєврейська, 37 – просп. Чорновола, 45 (завершення екскурсії). 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ