Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили фотовиставку пам’яті Аміни Окуєвої

Сьогодні, 26 березня, в Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» у Львові відкрили фотовиставку «АМІНА: ЖИТТЯ», присвячену пам’яті Аміни Окуєвої, яка 30 жовтня 2017 року трагічно загинула від рук проросійських найманців. Про це повідомили в прес-службі Львівської міської ради

На відкритті виставки була присутня мати Аміни Окуєвої, яка поділилась спогадами про доньку.

«Нам важливо, що сьогодні Львів одним з перших міст в Україні має змогу приймати виставку. І я думаю, що ця важливість пов’язана з тим, що крізь призму історії, яка сьогодні вже відома для всієї країни, ми маємо змогу крізь такий збірний образ згадати і пам’ятати про всіх Героїв України, які боролися, боряться і будуть боротися за нашу незалежність. Важливо мати сильні історії, і ми їх маємо дуже багато, і важливо вміти їх показувати і вміти їх цінувати. Тому від себе, від міського голови, від наших колег запрошую всіх, хто знав і не знав, хто десь читав, бачив цю історію – прийти і подивитися, розкрити її. Це історія, яка розкриває долю дуже великої кількості Героїв, які віддають життя за нашу країну», - сказав Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

«Ці фотографії поїдуть по всьому світу і розкажуть про людину, яка загинула від російської агресії. І це дуже характерні фото, тому що вона надзвичайно життєрадісна людина і навіть з автоматом вона залишалася мирною людиною.

Аміна – це людина, яка створила себе сама, яка просто дуже загострено сприймала скорботу та біди світу. І коли почалася вся чеченська епопея й ми зрозуміли, що там відбувається, то вона для себе абсолютно вирішила, що це її справа – захист свободи людини. Для неї це було дуже важливо, і в Україні вона теж зрозуміла, що прийшов час, коли потрібно допомогти українському народу. Вона боролася за свободу, проти цілковитого зла і тому це дуже важливо. Аміна була дивовижною людиною й пішла займатися медициною і думала, що поїде за програмою «Лікарі без кордонів» допомагати людям у всьому світі, тому що будь-які люди, які обмежені у своїй свободі, у своїй головній можливості – жити на цьому світі, повинні жити. Ніхто не може забрати цю можливість, тільки Всевишній.

Для Аміни важливим була єдина Україна. Для неї не існувало нічого, що заважало б їй втілити свої ідеї. Коли ми планували цю виставку, ми вирішили, що покажемо її в Україні. Виставка дивовижної жінки, які ціною свого життя довела, що є ідеї, за які можна віддати все.

Я дуже рада, що ця виставка зараз у Львові. Я зачарована цим містом, його спокійною демократичною атмосферою, терплячістю до людей різних релігій, різних поглядів, які турбуються про Україну. Я дякую мерії за демократичну атмосферу і дух співпереживання», - сказала Ірина Камінська, журналіст, мати Аміни Окуєвої.

34 роки 4 місяці 25 днів 17 годин – рівно стільки прожила  Аміна Окуєва. На виставці представлено 34 фотографії – 34 миті її яскравого, героїчного та стрімкого життя, присвяченого мужній та рішучій боротьбі за волю, справедливість, добро та любов.

17 чорно-білих аматорських фотографій з особистого архіву Аміни: трагічні події Майдану і фронтове життя в гарячих точках неоголошеної війни на території суверенної України  – Дебальцеве, Щастя, Зайцеве, Авдіївська промзона, Троїцьке, Світлодарська дуга.

17 кольорових фотографій роботи Олександри Лисицької, талановитої фотохудожниці з Луганська: дивовижний образ прекрасної та надзвичайно сильної жінки, здатної протистояти будь-яким загрозам.

Улюблені рядки Аміни – «Безумство хоробрих – ось мудрість життя!» – стали епіграфом до її життя, яке вона безстрашно віддала за Україну, ставши справжнім символом боротьби за волю і справедливість у протистоянні російській агресії.

Виставка вже експонувалась у Верховній Раді України, Українському домі в Києві та Музеї АТО в Дніпрі. У музеї «Територія Терору» фотовиставка «АМІНА: ЖИТТЯ» буде представлена протягом 26 березня – 7 квітня 2018 року. Надалі її можна буде побачити в інших містах України, а також в Європі та Америці.

30 жовтня на переїзді біля населеного пункту Глеваха Київської області автомобіль, в якому перебувала Аміна Окуєва та Адам Осмаєв, розстріляли із засідки диверсанти. Окуєва загинула, Осмаєв зазнав поранень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ