Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

У Львові відкрили ІХ Всеукраїнський форум місцевого самоврядування

За його результатами буде сформована резолюція, яку скерують до центральних органів влади.
Фото: Роман Кайман / ЛМР

Темою першої пленарної дискусії традиційного форуму місцевого самоврядування стала “Стратегія та повноваження міст під час війни”. До участі в розмові приєднались керівники центральних органів влади, міністр, народний депутат та очільники українських міст та області. 

Зокрема спікерами стали голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, міські голови Миколаєва та Житомира – Олександр Сєнкевич і Сергій Сухомлин, а також голова Львівської ОВА Максим Козицький. Модерував дискусію мер Львова Андрій Садовий.

В онлайн-форматі до учасників форуму звернувся один із його засновників, директор КУ Інститут міста Олександр Кобзарев, який нині воює у лавах 125-ї бригади на Харківщині. 

Службу в зоні бойових дій керівник аналітичного центру часто порівнював зі службою в місцевому самоврядуванні. За його словами, місцеве самоврядування завжди стоїть на передовій, інколи навіть у прямому значенні, як це відбувається в Миколаєві, Харкові, Житомирі. 

“Місцеве самоврядування використовує ті самі сильні сторони що сьогодні використовують й ЗСУ, наприклад, нові технології. ЗСУ абсолютний чемпіон з їх застосування та впровадження. Навіть наші іноземні партнери говорять, що ми використовуємо "Джавеліни" краще, ніж вони. І таких прикладів дуже багато. Так само і місцеве самоврядування. Ми постійно вивчаємо найкращі практики та впроваджуємо їх”, – зауважив Олександр Кобзарев.

Під час війни свою користь також продемонструвала політика децентралізації на місці, завдяки якій українська армія здобула перевагу над довгим централізованим прийняттям рішення ворогом, та надвисока мотивація людей, що відстоюють свою землю. 

“Децентралізація показала свою силу, цю політику треба продовжувати та ще більше повноважень передавати на місця”, – додав директор Інституту міста.

Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко зазначив, що ранок 22 вересня розпочався з добрих нових в країні – звільнення частини полонених захисників та захисниць. За його словами, після війни та повернення всіх полонених українцям доведеться навчитись зберігати єдність. 

«Цей ранок в країні почався з гарних новин. Наше головне завдання – щоб в нас все більше було таких гарних новин, як в маленьких громадах, так і в областях, так і загалом в державі. Ми всі працюємо заради перемоги, тому відклали всі партійні прапори, регіональні змагання чи бюрократію. Ми всі – одна країна, не дивлячись на те, хто і де працює. Саме це, єдність всіх українців, й допомагає нам в цій війні», – зазначив Кирило Тимошенко. 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що основна дільність Верховної Ради спрямована на те, щоб відкрити перемовини про повноцінне членство України в ЄС. 

"Перед нами поставили сім умов, і Верховна Рада налаштована на те, щоб до кінця цього року всі ці умови були виконані й Україна продемонструвала свою готовність до перемовного процесу", – сказав голова ВР.

У частині цього завдання значну роль відіграє питання місцевого самоврядування. Практика реалізації політики децентралізації показала створення потужних осередків та укріплення місцевого самоврядування, додав Стефанчук. 

Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що за результатами форуму буде сформована резолюція, яку скерують до центральних органів влади – до Офісу президента та Верховної Ради.

«У часі війни наш перший пласт – це вигнати ворога з нашої землі, а другий – перебудувати нашу країну. Це можна зробити тільки, коли ми будемо разом: Верховна рада, Кабінет міністрів, Офіс президента, всі голови всіх громад. Те, що сьогодні ми тут зустрілися, це велика перемога. Багато громад раніше не спілкувались між собою так, наживо. Всі, хто сьогодні приїхав до Львова, вже своєю присутністю дали імпульс цьому форуму», – наголосив Андрій Садовий.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ