Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрили перший навчально-практичний центр будівельного напряму

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/4
Напередодні 24 січня, навчально-практичний центр відкрили на базі вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва. Про це повідомили у Львівській ОВА.

Його створили на базі державного професійно-технічного навчального закладу – Львівського вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва.

Галузевою спрямованістю центру є будівельно-ремонтні роботи та будівництво. 

Окрім навчання молодих спеціалістів, тут можуть здобути кваліфікацію та перекваліфікацію спеціалісти будівельної галузі, а педагоги професійної освіти – пройти стажування. заклад пропонує короткотермінові курси з перепідготовки для осіб з числа ВПО.

«Крок за кроком ми змінюємо стереотип про заклади профтехосвіти. Сьогодні ми показуємо, що це сучасні заклади, де навчаються креативні, розумні діти. У цьому центрі поєднали спеціальності з усієї будівельної сфери. Тут можна здобути такі професії: муляр, штукатур, лицювальник, плиточник, монтажник гіпсокартонних конструкцій та інші. Ми розуміємо, що після перемоги доведеться відбудовувати Україну. Для того, щоб вміло це зробити, потрібні саме такі центри, щоб навчати фахівців», – розповіла директорка Львівського вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва Марія Поліщук.

Також центр слугуватиме платформою для коворкінгу у межах соціального партнерства і реалізації співпраці з міжнародними партнерами. 

«Цей центр є своєрідним майданчиком, не тільки для навчання, але і для співпраці з стейкхолдерами, соціальними партнерами, бізнесом та різними будівельними фірмами.

Як розповів начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти департаменту освіти і науки Львівської ОВА Іван Пикус, одним з пріоритетних напрямків розвитку освіти на Львівщині є підтримка та створення найсучасніших закладів профосвіти. 

«Завдяки цьому навчально-практичному центру студент профтеху буде повністю сформований, ерудований – готовий фаховий працівник. І тут власне дуже важлива роль роботодавця, який сьогодні став також партнером: закупив, чи поділився обладнанням, або ж будівельними сумішами та матеріалами. Роботодавці не матимуть потреби перенавчати фахівців у себе на виробництві, оскільки схожі практичні центри даватимуть усі необхідні для подальшого працевлаштування знання», – зауважив він.

Загальна вартість реалізації проєкту – 2,8 млн грн. Зокрема, у рамках «Програми розвитку освіти Львівщини» з обласного бюджету загального фонду на закупівлю обладнання скерували 1,5 млн грн, з місцевого бюджету надали 180 тис. грн. За кошти соціального фонду закладу в приміщенні центру замінили вікна, оновили електромережу і щитову та провели поточний ремонт даху.

«Хочу подякувати всім, хто долучився, і разом з державою створив цей якісний простір. У 2023 році на створення навчально-практичних центрів у закладах професійної та професійно-технічної освіти Львівщини з обласного бюджету виділили 40 млн грн.У майбутньому ми плануємо ще більше фінансувати такі проєкти, аби НПЦ створити у кожному закладі профтехосвіти. Міністерство освіти та науки України також започатковує профільні субвенції, які сприятимуть створенню центрів. Адже надалі фахівці будівельної галузі зможуть долучитися до відбудови держави», – зазначив заступник голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Кулепін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ