Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові відтепер домінуватиме українська мова, - рішення сесії

Сьогодні, 15 лютого, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати прийняли питання, яке стосується регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги у Львові. "За" проголосувало 60 депутатів, передає кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

Львівська міська рада прийняла таке рішення для того, щоб захистити українську мову і в подальшому уникнути прикрих випадків, коли україномовних громадян відмовляються обслуговувати українською.

Депутати встановили, що у Львові мовою спілкування, діловодства і ведення документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова.

На території м. Львова вивіски, плакати, афіші, повідомлення та цінники повинні виконуватись державною мовою.

Рекламні оголошення, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції виконуються відповідно до Закону України “Про рекламу“. 

Якщо реклама виконана іноземною мовою, поруч із текстом, викладеним іноземною мовою, розміщується переклад державною мовою, який за розміром та змістом не може бути меншим оригіналу. 

Маркування, етикетування продовольчих та непродовольчих товарів, які реалізуються у м. Львові, інструкції про їх застосування виконуються державною мовою. 

У Львові у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова.

Виконавець послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися зі споживачем послуг (клієнтом) державною мовою.

Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта (споживача) у разі, якщо виконавець послуг ними володіє.

У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі, обслуговування обов’язковою є наявність переліків товарів і послуг, у тому числі меню, прейскурантів цін, інформаційних буклетів, брошур та інших засобів надання/розміщення інформації, виконаних державною мовою.

Також ухвала рекомендує закладам торгівлі та громадського харчування мати: 

  • Обслуговуючий персонал, який володіє англійською або іншою іноземною мовою для її використання з іноземними споживачами. 
  • Примірник меню (прейскуранта цін, інформаційного буклета тощо), який виконаний англійською або іншою іноземною мовою.

Виконавчі органи міської ради, їхнім структурним підрозділам, підприємствам, установам та організаціям комунальної форми власності на території м. Львова при укладенні цивільно-правових, господарських договорів з суб’єктами господарської діяльності у сферах земельних відносин, реклами, транспорту, інвестиційної діяльності, управління комунальним майном передбачати обов’язок неухильно дотримуватись положень цієї ухвали.

Відповідальні: керівники виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій.

Виконавчим органам міської ради, у межах наданих повноважень, здійснювати роз’яснювальну роботу та тісно співпрацювати із суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність на території м. Львова, щодо необхідності неухильного дотримання положень, визначених цією ухвалою.

Відповідальні: керівники виконавчих органів міської ради.

Контроль за виконанням вимог цієї ухвали покладається на Львівське комунальне підприємство “Муніципальна варта“ (у частині складання протоколів про адміністративне правопорушення за ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення), яке тісно співпрацює із Головним управлінням Національної поліції України у Львівській області, Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області.

У випадку порушень львів'яни могуть скаржитись на "гарячу лінію".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ