Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові вперше здійснили неродинну трансплантацію нирки дитині

Команда лікарів Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру спільно з медиками Першого медичного об’єднання виконали успішну трансплантацію нирки підлітку, якого на початку війни евакуювали до Львова з НДСЛ "ОХМАТДИТ".

Про це інформує Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА.

Шанс на нове життя хлопцю подарував 27-річний чоловік, який став донором органу посмертно. Операція з пересадки тривала близько двох годин. Медики розповіли, що нирка запрацювала ще на операційному столі. А зараз, після кількох днів обстежень та спостережень, дуже обережно дають перші позитивні прогнози.

"Вперше важкий діагноз - хронічний гломерулонефрит – було встановлено у 2017 році. Хлопець проходив лікування та хвороба невпинно прогресувала. Кілька останніх місяців підліток постійно знаходився на лікуванні у нашій лікарні, де тричі на тиждень проходив процедуру гемодіалізу та отримував спеціальну терапію. Станом на сьогодні післяопераційний період минає без ускладнень, темп діурезу задовільний, показники азотемії у межах вікової норми",  - розповів лікар-нефролог Роман Андруневич.

Щоб допомогти підлітку одужати, свої зусилля об'єднали медики двох медичних закладів Львова. Успішна трансплантація нирки це результат злагодженої роботи цілої команди фахівців: лікаря-нефролога Романа Андруневича та анестезіолога Центру Іванни Андрейчук, керівника Центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова Максима Овечка та лікаря-трансплантолога Андрія Крупача, дитячих хірургів ЗУСДМЦ Андрія Кузика та Богдана Романишина. 

Нагадаємо, що першу трансплантацію нирки в ЗУСДМЦ провели у квітні 2021 року. На сьогодні вже здійснили 3 успішних трансплантації нирки дітям. Зараз у листі очікування на трансплантацію нирки перебувають 15 дітей. Також у серпні 2021 року Центр внесений до пілотного проєкту із трансплантації, що дає змогу робити операції з пересадки органів дітям безкоштовно. Усі медичні послуги оплачують коштом державних, обласних програм та коштів благодійних фондів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ