Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові вшанували пам‘ять дисидента Михайла Осадчого

Cьогодні, 15 квітня, у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся круглий стіл пам‘яті письменника, журналіста, доктора наук та дисидента Михайла Осадчого. Зустріч провели в онлайн-форматі. Про це повідомили 15 квітня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.
Михайло Григорович Осадчий

Професори, викладачі університету, колеги Осадчого по перу ділились спогадами та рефлексіями щодо його творчості та діяльності.  Модерувала захід доцентка кафедри теорії і практики журналістики Мирослава Рудик

ʺЦе була надзвичайно сильна людина. Написавши ʺБільмоʺ, він дуже вагався, чи можна її видавати. Не хотів вдруге потрапляти до в‘язниці. Але потім вирішив, що не зможе жити, якщо не видасть цю повість. Прийняв свою долю і наважився. Потім таки опинився за ґратами. Проте жодного разу не чув, щоб він жалів про цеʺ, – розповідає Ігор Калинець, поет і прозаїк, дисидент, сучасник Михайла Осадчого.  

Обидва рази письменника арештували за звинуваченням в антирадянській агітації та пропаганді. Попри це його повість ʺБільмоʺ переклали англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською та китайською мовами. Науковці наголошують: свого часу ця книжка спричинила справжній фурор серед української діаспори. 

ʺВін був реальним творцем історії. Ця парадоксальна єдність його чутливості, людяності та непідробного героїзму неабияк вражала. Йому хотілось віритиʺ, – наголошує український письменник та науковець Ігор Павлюк. 

Мужній герой, правдолюбець, інтелігент – такими словами характеризували науковці постать Михайла Осадчого. Свого часу він був доцентом факультету журналістики цього вишу. За підсумками круглого столу Львівський національний університет планує видати збірник доповідей або ж спогадів про дисидента. 

ʺНам варто пам‘ятати про такі постаті, які всім серцем любили Україну, належно вшановувати своїх колег і старатись популяризувати таких велетнів духу серед громадськостіʺ, – зазначив проректор університету Володимир Качмар. 

Довідково:

Михайло Григорович Осадчий — український журналіст і письменник. Дисидент, політичний в'язень СРСР, член-засновник Української асоціації незалежної творчої інтелігенції. Народився на Сумщині 22 березня 1936 року. У 1958 році закінчив факультет журналістики Львівського університету, відтак працював редактором і старшим редактором Львівської телестудії. З 1960 працював викладачем у Львівському університеті. Без аспірантури та наукового керівника написав і успішно захистив 25 червня 1965 кандидатську дисертацію на тему ʺЖурналістська діяльність Остапа Вишні (1919–1933)ʺ. Крім наукової і викладацької діяльності, виступав в обласній і київській пресі як журналіст і літературознавець, а також публікував художні твори. У 1972 році його повість ʺБільмоʺ посіла 6-е місце серед 102 бестселерів у Франції. Перебував на засланні через антирадянську пропаганду. Після заслання повернувся до Львова, але довго не міг влаштуватися на роботу за спеціальністю й був змушений працювати вантажником, двірником і кочегаром. У 1993 році став доцентом кафедри журналістики Львівського університету. Водночас був почесним членом швейцарського відділення ПЕН-клубу, а також членом Львівського відділення Спілки письменників України. Помер у липні 1994 року у віці 58 років. Похований на Личаківському кладовищі. 

15 квітня на Волині народився історик Валентин Мороз

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ