Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові випустили поштівку на честь фотомитця Олександра Пежанського

2022 рік на Львівщині проголошено роком сім’ї інженерів-архітекторів Пежанських. Водночас цьогоріч відзначають 130-річчя з дня народження архітектора та фотохудожника Олександра Пежанського.
ФОТО УФОТО

Саме про Олександра Пежанського як фотохудожника та його зв’язок з Українським фотографічним товариством (УФОТО) розповіла волонтерка УФОТО, вчена секретарка музею Михайла Грушевського у Львові Софія Легін 15 серпня.

“Перший на теренах Галичини українець, який займався кольоровою світлиною. Маємо інформацію про те, що у 1939 році на зібранні членів Молодої громади, власне Пежанський показував уже другу серію своїх світлин як член УФОТО. Гарні кольорові світлини того часу. На фото часто можна побачити доньку Дарку, на якій він вправлявся в кольоровій знимці. (Ті світлини помітно – ред.) Відрізняються від сьогоднішніх кольорових фото”.

Критики митця-початківця негативно відгукувалися про погано змонтовані виставки Олександра Пежанського та його колег. Особливо один рецензент наголошував на тому, аби  на виставки “не допускали такої погані як розмальована фотографія”, у якій Пежанський уміло вправлявся.

Після початку Другої світової війни сім’я Олександра Пежанського була змушена виїхати до Польщі, де як писала Дарка Ярошевич, “у 50-60 роках техніка кольорової фотографії була настільки примітивна, що батько займався чорно-білими світлинами”.

Згодом родина емігрувала до США. Той час вважають “найвищою клясою фотографічного мистецтва”, коли Пежанський продовжив повноцінно займатися фотографією та приєднався до УФОТО в Чикаго.

До столітнього ювілею батька Дарія Ярушевич у 1992 році підготувала до видання альбом “Ностальгія", де розміщувались чорно-білі фото, які в оригіналі були в кольорі.

У 2017 році Ярошевич видала спогади батька, і через два роки після видання книгу запрезентували у Києві та у Львові.

Поштівку з Олександром Пежанським можна отримати за будь-які благочинні внески в ініціаторів видання поштівки – Українського фотографічного товариства (УФОТО). 

Захід відбувся у межах четвертого Львівського фотографічного фестивалю "Львівські Фото Фестини". Цьогоріч події найбільшого в Україні фотографічного фестивалю, крім Львова та області, проходять у Тернопільській, Івано-Франківській та Сумській областях. Як зазначає фотограф, організатор фестивалю Роман Метельський, в усіх в чотирьох областях 19 серпня пройдуть масштабні фотографічні заходи з нагоди Всесвітнього Дня фотографії. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ