Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вже встановили 60 підіймачів для осіб з інвалідністю

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
Як повідомляє ЛМР, минулого року у місті відновили «Програму забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи», яку призупинили через війну.

Завдяки їй у Львові вже облаштовано 60 підйомників і виготовлено проєктну документацію на облаштування цього року ще на 10. Підйомники облаштовують як всередині будинку – у під’їзді, так і знадвору. Вартість встановлення одного підйомника обходиться місту від 400 тис. грн до 1,3 млн грн.

«Забезпечення доступності для осіб з інвалідністю, для осіб на кріслах колісних, сьогодні для Львова є у пріоритеті. Маємо міську програму облаштування елементів доступності і рухаємося відповідно до неї. Усі мешканці, які мають потребу, можуть подаватися на програму облаштування пандусів і підйомників. Підйомники облаштовуємо не лише в середині будинку. Адже якщо немає технічної можливості облаштувати підйомник у під’їзді, то облаштовуємо його надворі. Це виглядає свого роду як ліфт, який піднімає людину до відповідного поверху», – відзначає Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.Щоб стати учасником «Програми забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи», мешканці мають подавати звернення в ЦНАП або в районну адміністрацію.

«Особа, яка хоче, щоб їй встановили підйомник, обов'язково має мати підтверджену інвалідність і бути прописаною у будинку, де хоче підйомник. Це основні умови.

Далі, моніторингова група району обстежує будинок щодо можливості встановити підйомник. Якщо підйомник можна встановити, то скеровує звернення в управління соціального захисту ЛМР, щоб вони внесли цю адресу у Програму на встановлення підйомника. Для цього готується відповідна ухвала сесії.

Орієнтовна середня вартість встановлення одного підйомника зараз - 400 тис. грн. Однак є підйомники, які коштують понад 1 млн грн. Вартість залежить від висоти платформи, від конструкції підйомника (похила чи вертикальна платформа), від конструкції сходової клітки (з поворотом чи без повороту платформи), від системи управління підйомником (керується з площадки чи індивідуальним пультом)», – пояснюють у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Нагадаємо, програма встановлення пандусів і підйомників для осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи у Львові почала діяти з 2018 року. І протягом 2019-2021 років було встановлено 33 підйомники на загальну суму 7,8 млн грн.

У зв’язку з війною, у 2022 році встановлення підйомників не проводилося. Проте, вже у 2023 році дію програми відновили. Тоді з міського бюджету Львова виділили 5 млн грн та встановили 12 підйомників. Також в кінці 2023 р виділили ще 13,4 млн грн на встановлення 27 підйомників вже у 2024 р. На сьогодні 15 з них вже встановлено, виготовлено ПКД на ще 10 підйомників, і проводиться обстеження будинків щодо можливого встановлення ще 2.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ