Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові завершили знімання фільму за мотивами книги Ольги Франко

Сьогодні у Львові минув останній знімальний день майбутнього фільму “Смак свободи”, основою якого стала книга рецептів дружини нащадка Івана Франка Ольги Франко. Кореспондентка Гал-інфо побувала на знімальному майданчику та дізналася, як відбувається процес знімання, а також поспілкувалася з акторами стрічки.
фото - Софія Ясінь

Драматичну комедію зняли за книгою «Перша українська загальнопрактична кухня» Ольги Франко. Варто зауважити, що це перше вітчизняне кулінарне видання з рецептами страв для здорового харчування.

Сам фільм “Смак свободи” є одним із найдорожчих, на які держава виділила кошти у 2020 році. Загальний бюджет стрічки становить 31,2 млн грн, з них державних – 24,9 млн грн.

“Це фільм про відродження української автентичної кухні за книгою Ольги Франко. Ідея створення молодіжної історії з’явилася після знайомства із родиною Франків. Коли я була востаннє у Львові, а це було понад 3 роки тому, мені розповіли про цю книгу, і я зрозуміла, що це унікальне видання в кулінарній культурі, про яке не знає ніхто з молоді. 

Я дуже хотіла подати нашу кулінарну культуру з прогресивної, дуже цікавої яскравої сторони та розбити всі ці стереотипи про те, що українська кухня - це сільська кухня: дуже важка їжа, домашня, нецікава. Насправді вона дуже різна! Вона і міська, і вишукана, і шляхетна.

Ось ця ідея пропагування здорового способу життя через їжу та через любов до власної культури, яку Ольга Франко дуже цікаво виклала у книжці, вона мене надихнула на створення цієї історії”, - розповіла креативна продюсерка фільму Олена Моренцова-Шулик.

В основі сюжету є історія молодої дівчини Варі, яка працює кухаркою, проте втрачає роботу, бо її "висока кухня" нікому не потрібна у придорожньому кафе. Тому вона вирішує поїхати до Львова, аби нарешті стати шефом у ресторані європейської кухні, а унікальна знахідка - книжка забутої легенди української кухні Ольги Франко - змінює її життя назавжди.

Як зазначив режисер фільму Олександр Березань, знімання повнометражної драматичної кулінарної комедії тривали 26 днів. Відбувалися вони у Києві та Львові. До кадру потрапили, зокрема, львівські дворики, 

“Ми знімаємо про головне - про те, як бути щасливим. А щасливим можна бути лише тоді, коли ти по-справжньому знайдеш себе. Тож наш фільм і наша історія створені, щоб показати, як знайти себе”, - зазначив Олександр Березань. 

Серед акторів стрічки: Ірма Вітовська, яка й зіграла Ольгу Франко, Ірина Кудашова, що виконувала роль головної героїні фільму Варі, а також Джамала та “Пекельний шеф” Алекс Якутов.

Вихід кінострічки запланували на кінець 2022-го – початок 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ