Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Литві ставлення до українських біженців залишається дуже позитивним, - опитування

У Литві зараз більше 50 тисяч українців
фото з сайту РБК-Україна

Литва надала прихисток понад 50 тисячам українців. Через півтора року війни рівень підтримки біженців у суспільстві залишається високим.

Про це повідомляє РБК-Україна повідомляє з посиланням на madeinvilnius.lt.

Ставлення литовців до мігрантів з третіх країн показало опитування, яке компанія Sprinter провела у вересні на замовлення Вільнюського офісу Міжнародної організації міграції (МОМ).

Виявилося, що ставлення до біженців із України найбільш прихильне порівняно з вихідцями із інших країн.

"У Литві зараз більше 50 тисяч українців. Слід зазначити, що їх оцінюють найприхильніше, майже у 8 балів із 10, порівняно з іншими мігрантами, які прибувають до Литви. Це означає, що українці достатньо залучені в литовське суспільство", – зазначив голова МОМ Литви Ейтвідас Бінгеліс.

Половина опитаних (49%) згодні, щоб українці, які вивчать мову та знайдуть роботу, залишалися в країні після війни. Третина (36%) не проти перебування українців у Литві, які вони мають такі наміри. Лише кожен десятий проти того, щоб українські біженці залишалися й після війни.

Водночас переважна більшість литовців (76% опитаних) підтримують прийом українців у країні на теперішній час. Лише 17% не погоджуються із цим.

Більше половини учасників опитування (57%) згодні із надання українцям одноразової допомоги на поселення. Також 47%значна схвалюють допомогу та пільги людям з інвалідністю, соціальну підтримку студентів (44%) та пільги на дітей (42%).

Інтеграцію українців здебільшого підтримують жителі великих міст та люди з більшими доходами.

"Литовці дуже схвально ставляться до українців, які проживають у країні. Також більшість дотримується думки, що українці повинні більше інтегруватися в нашій країні, але водночас погоджуються, що їм потрібно допомагати", – пояснив результати дослідження казав Ейтвідас Бінгеліс.

За його словами, українців сприймають як працьовитих людей і це викликає симпатію у литовців. На думку опитаних, основним засобом інтеграції українців є організація курсів литовської мови (57%) та допомога в оформленні документів (47%).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ