Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

У Литві ухвалили резолюцію про підтримку України

Литовські депутати ухвалили резолюцію про підтримку України та закликали до ефективніших санкцій проти Росії, передає Польське Радіо.

У понеділок, 10 грудня, Сейм Литви ухвалив резолюцію, у якій закликав держави Заходу змінити стратегію щодо Росії, аби змусити її поважати міжнародне право та підписані угоди.

Резолюцію "Про надання підтримки Україні у зв’язку з агресією Російської Федерації", опрацьовану комітетом закордонних справ, підтримало 79 литовських депутатів у 141-особовому парламенті.

В ухваленому документі депутати закликають поставити Росії конкретні вимоги, а у випадку їхнього недотримання – застосувати "більш ефективні, розширені санкції", що зачеплять російські газ, нафту та фінансовий сектор, включно з відключенням Росії від системи SWIFT.

Серед запропонованих вимог – передача ООН контролю над Керченською протокою і над окупованими Росією територіями, а також звільнення політичних в’язнів та військовополонених.

У резолюції Сейм Литви "різко засудив військову агресію РФ проти України та агресивні односторонні дії Росії, що грубо порушують двосторонні та багатосторонні норми міжнародного права і загрожують безпеці у регіоні та в Європі".

Литовський парламент у документі також підтримав рішення НАТО про збільшення присутності у Чорному морі, закликав держави Європейського Союзу та Альянсу продовжити і розширити санкції проти Росії, а також активізувати співробітництво з Україною, посилити її оборонні можливості, допомогти Києву під час проведення реформи, аби до 2027 року він міг відповідно підготуватися до початку перемовин про вступ до ЄС.

Минулої п’ятниці Литва розширила так званий чорний список небажаних у країні громадян Росії. Обмеження введено проти тих, хто безпосередньо брав участь в інциденті неподалік Керченської протоки.

Нагадаємо, 7 грудня, Президент Литовської Республіки Даля Грибаускайте відвідувала Україну.

Польське Радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ