Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Литві запропонували створити "Українське міністерство"

Депутат литовського парламенту Андрюс Кубілус запропонував створити у владних органах країни інституцію під умовною назвою "Українське міністерство", яка б координувала роботу на українському євронапрямку і консолідувала допомогу Україні.

Про це Андрюс Кубілус сказав на конференції "Литва-Україна".

Парламентар зауважив, що нині "десятиліття України", і нагадав у цьому контексті, що Європейська комісія започаткувала "Департамент України" (йдеться про український відділ Генерального директорату Єврокомісії з питань сусідства та розширення — ред.).

"Ми розуміємо, для чого це зроблено: переговори, відновлення і так далі. Цей орган допоможе це все консолідувати та координувати. Якщо Україна є нашим "планом десятиліття", то нам потрібно "Українське міністерство". Ну може, не "міністерство", а інституційна домовленість, яка працюватиме в такому ж напрямку. Будемо намагатися втілювати такі плани", – сказав Кубілус.

Литовський депутат також наголосив на необхідності безперервності військової підтримки України, тож, за його словами, дуже важливо досягти в Європарламенті колективної домовленості, щоб 0,25% від ВВП від кожної країни-члена ЄС надходили на допомогу Україні.

Також учасники міжнародної конференції "Литва-Україна" обговорювали підтримку нашої держави з боку Литви, її досвід та перспективи. Увага приділялася чотирьом напрямкам: гуманітарна і військова підтримка, а також – допомога у відновленні України та євроатлантичній інтеграції. Організаторами конференції є депутати Європарламенту Пятрас Ауштрявічус, Раса Юкнявічене, Андрюс Кубілюс, Юозас Олекас, спільно з Литовським союзом стрільців, Комітетом Сейму у справах Європи, групою міжпарламентської мережі United for Ukraine у ​​Сеймі Литви, благодійною організацією EU4Kherson та іншими.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ