Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Мін'юсті повідомили, коли золото скіфів повернеться в Україну

Золото скіфів повернеться в Україну, ймовірно, до кінця 2017 року.

Про це журналістам повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент ЛІГА.net. 

За його словами, процедура, передбачена законодавством Нідерландів, дає можливість другій стороні оскаржити рішення суду протягом трьох місяців. 

"Я думаю, вони подадуть цю скаргу тільки для того, щоб затягнути процес, але я впевнений, що у всіх інстанціях - і національних, і міжнародних - наша позиція дуже сильна і незмінна. Я розраховую, що після завершення всіх цих формальних процедур влада Нідерландів передасть на виконання рішення їх суду, і колекцію повернуть на територію України", - сказав він.

На питання, скільки часу це може зайняти, Петренко відповів, що апеляційний суд розглядатиме скаргу за своїм регламентом.

"Але я впевнений, що у нас є всі шанси до кінця наступного року побачити вже на території України нашу колекцію", - зазначив він.

Петренко підтвердив, що Україна буде зобов'язана сплатити зберігання скіфського золота в нідерландському музеї. За його словами, ця сума абсолютно підйомна для українського бюджету: "Йдеться про суму трохи більше ста тисяч євро. Ці кошти є в нашому бюджеті".

"Рішення суду підтвердило, що країна-агресор не має жодних шансів отримати майно, яке знаходиться на території українського Криму і було фактично незаконно захоплено окупаційними силами. Вперше національний суд іншої країни підтвердив усі права і юрисдикцію Української держави на нашу колекцію, яка зараз перебуває в Нідерландах. Ця справа має значення не тільки тому, що колекція скіфського золота повернеться в Україну, але і для інших справ, де Україна звернулася за компенсацією збитку і поверненням незаконно захоплених активів", - додав Петренко.

14 грудня відповідно до рішення окружного суду Амстердама скіфське золото повернути Україні.

Це по-справжньому епохальна подія. Більше як 500 археологічних знахідок епохи скіфів, сарматів і готів, які експонувалися в музеях Нідерландів з лютого 2014 року, повертаються в Україну. Юридичні суперечки про місце повернення "Золота нації" - в Україну або окупований Росією АР Крим - йшли майже два роки. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ