Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна пропонує механізм покарання росії за агресію

Вже понад вісімнадцять місяців уряди західних держав рішуче засуджують російську агресію
фото з сайту Гвара

Україна має пропозицію, як притягнути росію до відповідальності за акт агресії в рамках міжнародного права.

Про це повідомляє пресслужба Мінюсту.

Заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра взяла участь у спеціальному заході «Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України», що відбувся в межах робочого тижня міжнародного права у рамках Шостого Комітету Генеральної Асамблеї ООН.

Ірина Мудра розпочала свій виступ черговим нагадуванням про те, що немає країни, яка б прямо чи опосередковано не постраждала від наслідків війни в Україні. «Результати жорстокої агресії вплинули на економіку багатьох країн та їх населення. Наслідки шкоди, завданою навколишньому середовищу через військові дії, в тому числі через підрив дамби Каховської ГЕС, матимуть негативний вплив цих подій ще впродовж багатьох років», - зауважила Ірина Мудра.

Вже понад вісімнадцять місяців уряди західних держав рішуче засуджують російську агресію та об’єднують власні зусилля задля притягнення держави-агресора до відповідальності з метою відновлення справедливості. Проте більшість практичних заходів у цьому напрямі, які б мали значущий вплив на росію, все ще не реалізовані.

«Поки ми обговорюємо важливість збереження миру, шукаємо дієві механізми, покликані припинити війну, запроваджуємо санкції і на всіх можливих міжнародних майданчиках робимо заяви про те, що агресор повинен бути покараний, росія тихо продовжує поширювати власну деструктивну агресивну імперіалістичну політику», – зазначила заступник Міністра юстиції.

Оскільки поведінка росії є серйозним порушенням норм міжнародного права, що впливає на значну кількість держав, останні, у свою чергу, мають об’єднатися та всі разом сприяти примусу росії виконати обов’язок компенсувати завдані збитки: «Ми не можемо бути відповідальними за когось іншого, проте ми маємо усвідомити, наш власний обов’язок перед своїми державами, своїми громадянами та перед наступними поколіннями», – додала Ірина Мудра.

Україна має реальну пропозицію, як притягнути росію до відповідальності за акт агресії, не виходячи за рамки міжнародного права, шляхом запровадження механізму, який дозволить реалізувати на практиці принцип відповідальності держав – держава несе відповідальність за свої дії та зобов’язана відшкодувати всі збитки, завдані внаслідок міжнародного протиправного діяння.

За словами Ірини Мудрої, обов'язок російської федерації сплатити компенсації постраждалим виникає, в тому числі, але не виключно, на підставі ст. 31 Статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння, прийнятих Комісією з міжнародного права у 2001 році: «відповідальна держава зобов'язана повністю відшкодувати шкоду, заподіяну міжнародно-протиправним діянням», а також спираючись на положення ст. 48 Статей Комісії, які дозволяють притягнення до відповідальності державою, іншими, не потерпілими державами.

Протягом робочої зустрічі Україна закликала держави активно долучатися до створення комплексного компенсаційного механізму на основі міжнародної угоди, яка на політичному та адміністративному рівнях дозволить його реалізувати.

Так, міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, – перший компонент спеціального компенсаційного механізму, на сьогодні створений і вже перебуває в активній фазі побудови робочих процесів для того, щоб якомога скоріше можна було організувати прийняття заяв про компенсацію збитків. Він є першим етапом на шляху до поставленої мети – відшкодування збитків, завданих агресією російської федерації, та відновлення держави.

Створення Реєстру збитків не є метою. Наступним реальним кроком має стати створення міжнародного механізму компенсації, знерухомлення та конфіскація російських державних активів.

Без запровадження його в цілому, без створення комісії з розгляду заяв та компенсаційного фонду, без запуску правових механізмів, які б дозволили передати так звані російські активи до компенсаційного фонду для виплати компенсацій самим жертвам збройної агресії та відновлення України, Реєстр залишиться лише базою даних про збитки, що є неприйнятним для нашої держави та нашого народу.

«Ми маємо розуміти, що кожен з нас повинен зробити реальні кроки, щоб зупинити жорстокість і кровопролиття, які почалися в найбільшій країні Європи і поширяться далі по світу, якщо агресора не зупинити зараз», - зазначила Ірина Мудра. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ