Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У МОН доопрацювали законопроект про освіту

Міністерством освіти і науки проведено роботу з доопрацювання проекту закону «Про освіту». Доопрацьований документ оприлюднено на сайті Верховної Ради.

У МОН зазначають, що законопроект доопрацьовано з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених під час засідання парламентського Комітету з питань науки і освіти, яке відбулося 25 листопада 2015 року.

Також в освітньому відомстві зазначають, що метою прийняття нового закону є створення та запровадження дієвого механізму реалізації, охорони та захисту конституційного права людини на освіту, а також забезпечення законодавчих гарантій підвищення інвестиційної привабливості системи освіти, спрямованих на економічне зростання і культурний розвиток країни.

За розрахунками Міносвіти реалізація закону потребуватиме додаткового бюджетного фінансування у розмірі 300 млн грн. Також документ містить норми, що дозволяють раціональніше та ефективніше використовувати щорічні видатки на сферу освіти.

Проектом закону передбачається, що держава забезпечуватиме бюджетні асигнування на освіту в розмірі не меншому 7% ВВП. Разом з тим, чинний закон «Про освіту» встановлює норму асигнувань в межах десяти відсотків національного доходу.

Відповідне зменшення асигнувань у Міносвіти пояснюють реальною економічною ситуацією в Україні, а також відповідністю обсягам фінансування освіти протягом останніх десяти років.

Запровадження 12-річної програми для здобуття повної загальної середньої освітизаплановане на 2018 рік.

Сертифікація педагогічних працівників після прийняття законопроекту стане неодмінним елементом системи забезпечення якості освіти. Передбачено, що механізм сертифікації вчителів включатиме перевірку знань (тестування) з предмета і педагогічної теорії, а також перевірку педагогічної майстерності вчителя.

Тестування вчителів проводитиметься на базі існуючих регіональних центрів оцінювання якості освіти. Комісія з перевірки педагогічної майстерності формуватиметься з представників закладу освіти, де працює вчитель, та місцевих органів управління освітою. Її робота буде подібною до чинної процедури атестації педагогічних працівників.

Також буде запроваджено проведення ЗНО для випускників 9-х класів та зовнішнє оцінювання по завершенню базової та профільної середньої освіти.

У Міністерстві освіти і науки зазначають, що прийняття нового закону «Про освіту» сприятиме створенню системи освіти нового покоління, яка забезпечить умови для здобуття освіти всіма категоріями населення, а також сприятиме істотному зростанню інтелектуального, культурного, духовно-морального потенціалу суспільства та особистості.

osvita.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ