Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У МОЗ презентували нові санітарні норми для шкіл

Міністерство охорони здоров'я у співпраці з Міністерством освіти розробило нові санітарні норми для українських шкіл. Відповідний документ запропонований для громадського обговорення.

У відомстві наголошують, що у разі схвалення проекту документа, санітарні правила, що регулюють практично всі питання навчання дітей у школі, можуть змінитися вперше за 17 років.

Проект наказу розроблено з метою визначення гігієнічних стандартів для усіх типів закладів загальної середньої освіти, виконання яких дозволить створити безпечні умови для організації освітнього процесу.

Новими санітарними правилами планується впровадити декілька принципових змін, зокрема, буде скорочена тривалість виконання домашніх завдань. На виконання домашніх завдань не рекомендується виділяти понад 1 години у 3–9 класах та до 1,5 години у 10–12 класах.

Для учнів першого і другого класів домашні завданні взагалі не рекомендовані.

Також школи можуть отримати можливість самостійно організовувати простір. Зокрема, скасовані нормативи щодо відстані між партами, а в 1-4 класах рекомендовано облаштовувати у класах місця для відпочинку та ігор.

Після затвердження нових санітарних правил вчителі зможуть використовувати у навчальному процесі інтерактивні дошки, мультимедійні технології та пристрої. Враховано можливості сучасного інженерного забезпечення, в т.ч. освітлення, доступу в інтернет тощо.

Щоденне меню шкіл має включати, як мінімум, чотири страви, а калорійність обіду повинна складати близько 30% від добової потреби в енергії. Також у розроблених рекомендаціях чітко визначена максимально допустима кількість цукру та солі для різних страв.

У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що прийняття проекту наказу дозволить створити безпечні умови для організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти усіх форм власності.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ