Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У МЗС обговорили стан забезпечення рівності жінок і чоловіків

14 липня в Міністерстві закордонних справ відбулося перше засідання Комісії з питань гендерної рівності під керівництвом її голови, міністра Дмитра Кулеби та першої заступниці глави МЗС Еміне Джапарової.
Еміне Айярівна Джапа́рова. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Учасники і учасниці засідання обговорили ключові положення та стан реалізації Плану заходів МЗС із забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у системі органів дипломатичної служби України до кінця 2020 року. Окрему увагу приділили огляду проєкту Стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у системі органів дипломатичної служби України. 

Подальші кроки в цій сфері включатимуть започаткування роботи при МЗС Асоціації жінок-дипломаток, запровадження інституту менторства, включення гендерних підходів до процесу прийняття на роботу та просування по службі, сприяння обізнаності щодо питання гендерної рівності тощо.

«Забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків - це насамперед про рівність. Тому нашим першочерговим завданням наразі є розширення реальних можливостей для жінок-дипломатів в усіх сферах дипслужби. Для цього у нас є і політична воля, і ресурси”, - підкреслив міністр Дмитро Кулеба.

Розробка Плану заходів і Стратегії стала результатом аудиту забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, проведеного у співпраці з Офісом ООН-Жінки в Україні. 

МЗС України стало першим серед органів державної влади в Україні, який здійснив такий аудит в рамках приєднання до міжнародного руху за гендерну рівність «HeForShe» у 2018 році. За його результатами незалежні експерти підготували звіт та розробили перелік конкретних рекомендацій.

Нагадаємо, що МЗС України також долучилося до ініціативи Першої леді «Велика розмова про безбар‘єрність», яка серед іншого передбачає усунення фізичних і психологічних бар’єрів, а також обмежень, пов’язаних з культурними та віковими особливостями.

Довідково: Ініціатива МЗС України із забезпечення гендерної рівності має на меті просування жіночого лідерства у сфері дипломатичної діяльності та розширюватиме можливості жінок-дипломатів на рівні прийняття політичних рішень. Рівність є основоположним принципом ЄС і невід'ємною частиною Хартії основних прав Європейського Союзу. Україна взяла зобов’язання з виконання ключових міжнародних стандартів із забезпечення гендерної рівності шляхом укріплення інституційних механізмів забезпечення ґендерної рівності з комплексним підходом до подолання інституційних обмежень, в т.ч. у сфері дипломатичної служби. МЗС України стало першим серед органів державної влади в Україні, яке після приєднання до міжнародного руху за гендерну рівність «HeForShe» здійснило аудит забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків з метою впровадження гендерної рівності у внутрішню політику, процеси та структури на рівні міністерства, роботу його підрозділів, закордонних дипломатичних установ та окремих працівників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ