Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

У нас є державна таємниця Росії і ми її відкриваємо, - Бірчак

В архіві СБУ зберігаються документи радянських спецслужб, які у Російській Федерації є державною таємницею. Про це сьогодні, 31 жовтня, у Львові під час презентації посібника «Архіви КҐБ для медіа», заявив співавтор, керівник академічних програм ЦДВР, історик Володимир Бірчак, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото з Фейсбуку Володимира Бірчака.

«У нас є державна таємниця Російської Федерації. Ми її зберігаємо в архівах, ми її відкриваємо, ми її виставляємо у вільному доступі в інтернеті», - заявив Володимир Бірчак.

Він додав, що Україна не перша країна, яка розсекретила архіви радянських спецслужб.

«В період правління режиму Януковича ці справи хотіли закрити. Варто розуміти, що в архіві зберігаються усі накази, директиви та інструкції КҐБ СРСР, адже другий примірник завжди відправляли в Українську РСР», - сказав Володимир Бірчак.

Також він зауважив, що усі архівно-кримінальні справи потрібно читати критично, адже інформацію, яка там міститься записував слідчий зі слів підслідного. Відтак її потрібно перевіряти і з інших джерел.

Як раніше повідомляло Гал-інфо, ілюстрована книга «Архіви КҐБ для медіа» вийшла друком наприкінці жовтня. У ній експерти розповідають, як за допомогою розсекречених документів радянських спецслужб протидіяти дезінформації та пропаганді, яка апелює до подій ХХ століття.

Експерти на основі документів зауважують, що методи, які застосовує Росія у гібридній війні сьогодні, дуже схожі на ті, які використовувало КҐБ у Радянському Союзі.

Посібник буде корисний не тільки журналістам, але й усім, хто хоче розібратись, що таке документи КҐБ і як їх читати.

Посібник складається з п’яти розділів:

- з чого починати архівний пошук (Андрій Когут, директор Архіву СБУ);
- як читати документи КҐБ: різновиди справ, типові фальсифікації, кросчекінг (Володимир Бірчак, керівник академічних програм ЦДВР);
- як писати про історію цікаво (Отар Довженко, медіаексперт);
- як архіви можуть долати фейки, дезінформацію та пропаганду (Ольга Попович, фонд «Наш вибір»)
- про журналістські стандарти в епоху «пост-правди» (Юрій Макаров, журналіст, письменник).

Посібник створено у рамках проекту «Deconstruction. Aрхіви КҐБ для медіа», який став можливим завдяки підтримці Посольство Чеської Республіки в Українi / Czech Embassy in Ukraine та програмі Transition, а також International Visegrad Fund спільно з Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ