Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У НАТО похвалили Україну за вражаючі оборонні реформи

Україна протягом останніх чотирьох років змогла провести вражаючі реформи в оборонному секторі, що однак роботи ще вистачає, розповів голова Військового комітету НАТО генерал Петр Павел в інтерв'ю DW.

"Україна вже провела вражаючі оборонні реформи і куди сильніше наблизилася до НАТО, але ще є робота, яку слід виконати", - зазначив керівник вищого військового органу НАТО.

Він уточнив, що найбільш значущі і відчутні поліпшення відбулися, зокрема, в сферах тренування солдатів, військової медицини, логістики, розвитку військово-морських і сил спеціальних операцій, десантно-штурмових військ України.

"Починаючи з 2014 року Північноатлантичний альянс значно посилив допомогу Україні в реформуванні. У 2017 році НАТО реалізувала понад 200 заходів для підтримки збройних сил України", - розповів Павел та додав, що за три роки Північно-Атлантичний альянс  створив десять трастових фондів для України, через які Україні будуть надані 40 мільйонів євро.

Генерал також висловив думку, що Україна є ключем до євроатлантичної безпеки.

"НАТО і окремі держави-члени НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну, оскільки ми твердо віримо, що незалежна і стабільна Україна, віддана демократії та верховенству права, є ключем до євроатлантичної безпеки", - наголосив військовий.

Петр Павел додав, що безпека і стабільність взаємопов'язані, тож якщо країна безпечна і стабільна, це робить позитивний вплив на сусідні країни і весь регіон.

"Коли наші сусіди більш стабільні, ми в більшій безпеці. Це ситуація, коли у виграші обидві сторони", - зауважив голова Військового комітету НАТО.

У середу, 21 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про плани України приєднатися до блоку НАТО протягом найближчих 10 років. Він переконаний, шо разом з Україною Альянс стане сильнішим й ефективнішим, ніж сьогодні. Президент вказав на істотне збільшення витрат України на оборону, а також на зростання рівня підтримки євроатлантичної інтеграції серед українців, тож розраховує до кінця наступного року погодити з Альянсом план дій для членства.

17 січня РНБО схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

У розробці законопроекту брали участь експерти з НАТО, США та ЄС.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України)також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

У червні 2016 року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України– документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

ДТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ