Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Німеччині чоловік вилікувався від ВІЛ

Він став п'ятою людиною у світі, яка поборола недугу.
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Про це пише Forbes

Повідомляється, що 53-річний чоловік із Німеччини вилікувався від ВІЛ після пересадки стовбурових клітин у 2014 році. 

У чоловіка, якого називають «пацієнтом Дюссельдорфа», немає помітних слідів вірусу ВІЛ, і він припинив прийом ліків проти ВІЛ у 2019 році.

В інтерв’ю ABC News доктор Бйорн-Ерік Оле Йенсен зазначив, що вірус «справді вилікувано», а не в «довгостроковій ремісії».

Першою людиною, яка вилікувалася від ВІЛу, був Тімоті Рей Браун з Берліна у 2009 році. У 2019 і 2022 роках вилікувалися ще троє людей, серед них – перша жінка, яка змогла подолати вірус.

«Усім чотирьом було проведено трансплантацію стовбурових клітин — процедуру високого ризику, яку також називають трансплантацією кісткового мозку — та отримали ВІЛ-стійку мутацію від своїх донорів, що знищує білок, який вірус зазвичай використовує для проникнення в клітини крові», – пише видання.

Понад 40 мільйонів людей померли від СНІДу з початку епідемії на початку 1980-х років.

Дженсен зазначив, що, на його думку, усі п’ять випадків «дають деякі підказки, куди ми можна рухатись, щоб зробити стратегію безпечнішою».

Дослідники кажуть, що Вірус імунодефіциту людини вражає більше ніж 30 мільйонів людей у ​​всьому світі. 

Нагадаємо, ВІЛ, або вірус імунодефіциту людини, — це вірус, який атакує імунну систему організму і, якщо його не лікувати, він може призвести до СНІДу. Центри з контролю та профілактики захворювань зазначають, що ефективних ліків проти вірусу немає, і «коли люди заражаються ВІЛ, вони залишаються з ним на все життя». Хоча вірус можна виявити за симптомами, які можуть проявлятися як симптоми, схожі на грип, протягом двох-чотирьох тижнів після зараження, однак єдиний спосіб поставити діагноз — пройти тестування. Попри відсутність ліків проти вірусу, деякі дослідники почали впроваджувати трансплантацію стовбурових клітин як лікування, що дозволяє лікарям вставляти антиВІЛ-гени або мутації в нову імунну систему ураженої людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ