Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Раді вимагають від Порошенка роз’яснень щодо Григоришина

Депутат від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук вимагає від президента роз’яснень щодо інформації про можливе надання Костянтину Григоришину українського громадянства. Відповідне звернення до Петра Порошенка він озвучив у Верховній Раді.

"Наша фракція хоче звернутися до президента для отримання роз’яснень щодо надання Григоришину громадянства", – сказав Мосійчук.

"Тому що нація має знати, за які заслуги перед державою і нацією особа, яка, по суті, ведучи бізнес у Криму і на окупованій частині Донбасу, сприяє фінансуванню окупантів і терористів, отримала українське громадянство", – заявив він.

"Нація мусить знати – коли герої-іноземці, які захищають нашу країну, отримують українське громадянство і захист від переслідування на території Російської Федерації", – додав Мосійчук.

30 травня Державна міграційна служба України повідомила, що громадянин Російської Федерації та Республіки Кіпр, мільярдер Костянтин Григоришин попросив про набуття громадянства України у спрощеному порядку, адже народився на території України.

На сайті президента України поки немає указу про надання громадянства Григоришину.

У Росії Григоришина звинувачують в організації ухилення від сплати податків на майже 675 млн рублів, він почав відшкодовувати збитки бюджету РФ.

Російський суд заочно арештував Григоришина – і 27 травня це рішення визнали законним.

Глава МВС України Арсен Аваков у листопаді 2015 року заявив про розслідування справ щодо Григоришина, а через місяць уточнив, що вони не належать до підслідності МВС і нібито стосуються фінансових порушень Сумського НВО ім. Фрунзе і "Укренерго".

У міграційній службі зазначили, що наявність кримінального провадження не є підставою для відмови у наданні громадянства України за територіальним походженням.

Григоришин – уродженець Запоріжжя, він володіє активами в Україні, є основним акціонером ПАТ "Сумське НВО імені М. В. Фрунзе", також володіє 75% акцій найбільшого в Східній Європі виробника трансформаторів "Запоріжтрансформатор", енергетичними компаніями в Україні.

За даними Forbes, Григоришин в 2015 році обіймав 75-ю позицію в рейтингу найбагатших бізнесменів Росії зі статком у $1,1 млрд.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ