Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Раді зареєстрували законопроєкт про розмитнення авто у "Дії" — Федоров

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров поінформував, що у парламенті зареєстровано законопроєкт про розмитнення автомобіля у застосунку "Дія". Це має зменшити корупційні ризики при розмитненні транспортного засобу.

Про це Михайло Федоров написав у Telegram.

"Народні депутати передали на розгляд Верховній раді проєкт закону №10380, який значно зменшує людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто й переносить цей процес у "Дію". Громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок "Дія", бізнес — через портал "Дія", — йдеться у дописі міністра.

За словами Федорова, на процедуру визначення митної вартості автівки впливає людський фактор. Багато в чому вартість залежить безпосередньо від митного інспектора.

"Тож за відсутності чітких критеріїв є можливості для зловживання як з боку посадових осіб митниці, так і з боку декларантів, які часто вносять меншу вартість машини, щоб зменшити митний платіж, тобто фактично зменшують надходження до бюджету", — пояснив урядовець.

Федоров розповів, що законопроєкт, зокрема, передбачає створення Бази даних митної вартості легкових автомобілів.

"Базу сформує Мінцифра на основі даних Митниці. У системі буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна", — написав міністр.

Загалом, додав Федоров, весь процес розмитнення буде онлайн. "Дія" навіть допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інформацію про автівку за VIN-кодом.

"Цифровізація зробить процес розмитнення прозорим та швидким. А головне — повністю внеможливить будь-які корупційні схеми на митниці. Очікуємо на підтримку законопроєкту від комітету і народних депутатів у залі", — написав Федоров.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ