Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У селах Дрогобицької громади перейменують понад 10 вулиць

13 листопада відбулось чергове засідання комісії з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.
Фото: Дрогобицька міська рада

На порядку денному комісії були питання перейменування вулиць в селах громади – зокрема Миру, Перемоги.

Це топоніми, які були присвоєні в різні роки, подекуди навіть за незалежної України. Однак їх зміст був та залишається очевидним – він возвеличував далеко не наш «мир» і не нашу «перемогу». Особливо разючим є їхній зміст сьогодні, коли нащадки тих, хто називав наші вулиці такими назвами, вкотре робить спроби загарбати нашу землю.

У Дрогобицькій громаді над перейменуванням вулиць, які носили радянські назви або імена осіб російського походження, працюють з червня минулого року. В першу чергу робота велась над перейменуванням вулиць Дрогобича та Стебника. Так в процесі дерусифікації перейменували близько двох десятків топонімів.

Раніше перейменування вулиць у селах громади тимчасово відклали, а старостам сіл Дрогобицької громади доручили провести консультації з мешканцями та обрати нові назви для тих вулиць, які включені до переліку топонімів, що підлягають перейменуванню.

Нагадаємо, всі ці заходи проводяться Дрогобицькою міською радою на виконання вимог Закону України «Про деколонізацію та дерусифікацію топонімії».

Під час засідання комісії, під головуванням заступника міського голови з гуманітарних та соціальних відносин Юрія Кушлика, в процесі тривалої дискусії, таки було прийнято рішення – про перейменування вулиць у селах Дрогобицької громади.

Відповідно до прийнятого рішення, комісія рекомендує перейменувати:

  • вулицю Миру в селі Болехівці на вулицю Романа Стасика

  • вулицю Гагаріна в селі Брониця на вулицю, яку впродовж найближчого тижня-двох обере громада села. У випадку відсутності пропозиції від мешканців, нова назва вулиці буде затверджена за рішенням комісії та сесії.

  • вулицю Миру в селі Рихтичі на вулицю Олександра Головацького

  • вулицю Миру в селі Раневичі на вулицю Григорія Михаця

  • вулицю Миру в селі Добрівляни на вулицю Чапельських

  • вулицю Миру в селі Михайлевичі на вулицю Кутну

  • вулицю Перемоги в селі Михайлевичі на вулицю Степана Бандери

  • вулицю Перемоги в Старому селі на вулицю Гирівську

  • вулицю Перемоги в селі Ступниця на вулицю Володимира Кобільника, або вулицю Княжу

  • вулицю Миру в селі Дережичі на вулицю В’ячеслава Чорновола

  • вулицю Перемоги в селі Селець на вулицю Галицького Стрілецтва.

У випадку наявних протиріч, якщо мешканці сіл більшістю оберуть іншу назву для тієї чи іншої вулиці, старости матимуть час, аби повідомити про це комісію, адже остаточне рішення про перейменування прийматиме сесія міської ради.

Раніше, сесією міської ради було прийняте рішення «Про демонтаж комуністичної символіки та складових монументів, присвячених полеглим у Другій світовій війні у селах Дрогобицької міської територіальної громади», яке стосується сіл Раневичі та Новошичі. Також було скеровано листи до Міністерства культури щодо отримання дозволу на перезахоронення радянських могил, розташованих на перетині вулиць Івана Франка, Лесі Українки та Самбірської (колишній меморіал слави «Вічний вогонь») та в селі Михайлевичі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ