Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У середу Мінекономрозвитку подасть на розгляд Уряду розширений перелік товарів РФ для ембарго

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України у середу на засіданні Кабінету Міністрів України подасть на розгляд розширений перелік російських товарів, імпорт яких в Україну планується заборонити у відповідь на дії РФ. Про це сьогодні під час брифінгу у Будинку Уряду заявив Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

«У відповідь на російську агресію, у тому числі, торговельну, Україна й надалі буде відстоювати власні інтереси, використовуючи всі можливі дипломатичні та юридичні інструменти. Нас підтримують європейські та інші закордонні партнери. Зокрема, ми вже обговорили це питання з представниками Європейської Комісії та піднімемо його на зустрічах із міністрами торгівлі США та Канади, запланованими у найближчі дні», – розповів Міністр.

Введення Росією торговельного ембарго та режиму найбільшого сприяння суперечить нормам СОТ, про що Мінекономрозвитку вже поінформувало членів СОТ.

При Мінекономрозвитку створили оперативний штаб реагування на застосування РФ заборон та обмежень імпорту українських товарів та їх транзиту, до якого увійшли представники профільних відомств. За оперативною інформацією, яка є у розпорядженні штабу, станом на 18 січня:

·  Кордон РФ (25 пунктів пропуску, 9 з них у зоні АТО) закритий для транзиту українських товарів у Казахстан.

·  Транзит в Казахстан можливий тільки через 2 пункти пропуску на кордоні Білорусь - РФ:Красноє (автомобільний) та Смоленськ-Сортувальна (залізничний). Українські автомобілі затримуються на невизначений термін на російській стороні вже після проходження білорусько-російського кордону.

·  Як виявилося, під російську заборону транзиту через кордон Україна – РФ  потрапляють також товари з інших країн, які рухалися територією України. Кордон Білорусь - РФ не пройшли 20 вагонів із товарами з ЄС і Молдови.

·  Для українських експортерів при зміні транзитного маршруту у країни Центральної Азії через територію Білорусі і Росії “додаткове плече” через Білорусь складає від 600 до 1100 км, а транспортні витрати зростають на 23%-50%, залежно від номенклатури товару.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України НаталіяМикольська додала, що через кордон Білорусь – РФ у Казахстан вирушив перший транзитний конвой із 8-ми українських вантажівок.  За оперативними даними, вартість конвою становить 350 доларів США (26 тисяч рублів) за одну машину. РФ надалі перешкоджає експорту, не пропускаючи українських водіїв через кордон Білорусь – РФ. За версією російської сторони, українські водії можуть прибувати на територію РФ на українських вантажівках тільки через кордон Україна – РФ.  

Українські експортери та перевізники можуть отримувати актуальну інформацію про поточний стан із запровадженням Росією обмежень, а також інформувати Мінекономрозвитку про проблеми, які виникають, подзвонивши на гарячу лінію за номером: +38(044) 200 44 97.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ