Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У США вважають малоймовірним, що F-16 в Україні збили «дружнім вогнем»

Посадовці США вважають малоймовірною версію про те, що український винищувач F-16 збили «дружнім вогнем» із зенітно-ракетного комплексу Patriot.
Винищувач F-16

Як пише hromadske, про це повідомляє New York Times з посиланням на анонімні джерела серед американських посадовців.

За даними видання, двоє високопоставлених військових чиновників США заявили, що «дружній вогонь», ймовірно, не був причиною збиття F-16.

За їхніми словами, американські та українські слідчі розглядають низку версій, серед яких — технічна несправність або помилка пілота.

Що відомо про катастрофу F-16?

У Генеральному штабі ЗСУ 29 серпня заявили про втрату винищувача F-16. Там розповіли, що американські винищувачі продемонстрували свою ефективність, збивши 26 серпня чотири крилаті ракети.

Один із шести F-16 розбився в Україні - ЗМІ

Однак під час заходу на ціль з одним із літаків втратили звʼязок. Пізніше з’ясувалося, що літак зазнав катастрофи, а льотчик загинув. За даними Повітряних сил, того дня, знищивши три крилаті ракети та один ударний безпілотник, загинув льотчик Олексій Месь.

ЗСУ не вважають, що причиною аварії F-16 була помилка пілота - ЗМІ

У районі падіння літака працює спеціальна комісія Міністерства оборони, яка з’ясовує причини аварії. Микола Олещук, який тоді ще очолював Повітряні сили ЗСУ, писав, що партнери зі США також уже долучилися до розслідування її причин.

Поширення сумнівних версій катастрофи F-16 – це свідоме підігравання ворогу

Наступного дня президент Володимир Зеленський 30 серпня звільнив генерал-лейтенанта Миколу Олещука з посади командувача Повітряних сил ЗСУ.

Зеленський прокоментував своє рішення тим, що «на командному рівні ми повинні посилюватись і берегти людей, берегти особовий склад».

Тимчасовим виконувачем обов’язків командувача Повітряних сил ЗСУ став генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що звільнення Миколи Олещука з посади командувача Повітряних сил ЗСУ не повʼязане з катастрофою винищувача F-16.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ