Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Стокгольмі розглядають спір "Нафтогазу" та "Газпрому"

9 жовтня розпочались судові слухання у Стокгольмському арбітражі щодо імплементації окремого рішення від травня 2017 року, повідомив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Рішення мають ухвалити до кінця листопада 2017 року.

У травні 2017 року Стокгольмський арбітраж ухвалив окреме рішення у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому". Ключовими пунктами було відхилення принципу "бери або плати" та перегляд формули ціни.

Українська сторона тоді заявила про "перемогу", а Росія - назвала рішення "проміжним".

"Нафтогаз" і "Газпром" не змогли дійти згоди, як імплементувати окреме рішення, і хто, скільки та кому має платити. Тож тепер це має зробити суд.

Пан Вітренко вказує, що сторони під час перемовин мали узгодити зміни до контракту щодо положення "бери або плати", а також обрати конкретний тип контракту з визначеним газовим хабом, до якого зробити індексацію у формулі ціни.

Сторони мали перерахувати вартість газу за новою ціною з квітня 2014 року і визначити різницю між тим, скільки сплатив "Нафтогаз" і скільки він мав заплатити.

Пан Вітренко додав, що рішення у цій справі арбітраж має ухвалити до кінця листопада 2017 року.

До цього часу суд також має ухвалити рішення у спорі щодо контракту на транзит газу через Україну.

16 червня 2014 року російський "Газпром" та "Нафтогаз" з різницею в кілька годин звернулися у Стокгольмський міжнародний арбітраж із позовами один проти одного.

Суперечка у Стокгольмському арбітражі розділилася на дві частини - щодо контракту постачання російського газу до України та контракту на транспортування російського газу до Європи територією України.

Згодом "Нафтогаз" додав ще один пункт до суперечки, оскарживши умову контракту про заборону реекспорту газу.

За три роки суми вимог обох сторін зросли у рази.

З боку "Нафтогазу" вони складали 30,3 млрд доларів (18 млрд доларів за контрактом на постачання газу і 12,3 млрд доларів за контрактом на транзит),

А з боку "Газпрому" - 47,1 млрд доларів (переважно за контрактом на постачання газу).

Через зависоку ціну російського газу Україна не купує паливо у Москви вже кілька років. Натомість Київ купує паливо в ЄС за схемою реверсу.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ