Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Тернополі говорили про наслідки совєтської окупації Західної України 1939 року

17 вересня 2019 р в приміщенні Українського Дому «Перемога» в Тернополі відбувся всеукраїнський форум «Совєтська окупація Західної України 1939 р: погляд через 80 років!».

«Сьогодні надзвичайно важливо доносити до широкого загалу непрості сторінки нашого минулого. Сталінська окупація західноукраїнських земель у 1939 р. справила значний вплив на майбутню історію, а початок Другої світової війни активізував новий етап боротьби за українську державність. Саме вивчення уроків минулого дає можливість виробити реалістичні засоби протидії сучасній російській агресії», - зазначив на відкритті форуму заступник Голови Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир Тиліщак.

В рамках форуму відбулася експертна дискусія «Російські амбіції поділу світу від Сталіна до Путіна: уроки та виклики для України» за участі провідних істориків з України та Білорусі.  Науковці та експерти окреслили історичне тло подій того часу, обговорили суть тодішньої совєтської агресії, внутрішню та зовнішню політики Сталіна, а також провели певні паралелі з сучасністю та спробували окреслити виходячи з уроків минулого певні шляхи протидії російській агресії сьогодні. Модерував дискусію кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Галайко Богдан.

Форум продовжив роботу в Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Друга світова війна в історичній пам’яті людства: радянська окупація Західної України 1939 р. (до 80-річчя від початку Другої світової війни).

Співорганізаторами заходу виступили Тернопільська міська рада, Український інститут національної пам’яті, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Інститут українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень».

Форум відбувся під патронатом міського голови Тернополя Сергія Надала. На захід прибули науковці з різних областей України. У ньому також взяли участь міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та міський голова Хмельницького Олександр Семчишин. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ