Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У центрі НЕЗЛАМНІ протезували 34-річного захисника

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/2
Вже за два місяці після втрати стопи 34-річний захисник Сергій знайшов у собі сили стати на протез – у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). Про це повідомили 5 вересня у пресслужбі ЛМР.

Сергій Євтушенко родом із села Тинне Рівненської області. До великої війни працював будівельником. Та вже у перший день повномасштабного вторгнення добровільно доєднався до сил територіальної оборони. Перший рік служив у рідному регіоні – на кордоні з Білоруссю. А цьогоріч у квітні захисник перевівся до 3-ї окремої штурмової бригади, яка воює в одній з найгарячіших точок в районі Бахмуту. Там 13 червня Сергій і отримав важке поранення.

«Ми йшли змінювати хлопців. Побратим, який йшов попереду, підірвався на міні. Я підбіг йому допомагати та не зауважив, що прямо біля нього – ще одна міна. Один неправильний рух і я теж підриваюсь. Пам'ятаю кожну секунду. Чую клацання і вся земля летить догори разом зі мною. Оговтавшись, побачив, що пальців на одній нозі немає. Ось так маленька помилка може дуже дорого коштувати», - з сумом переповідає Сергій.

Він сам наклав собі турнікет та поповз по всипаній мінами землі до точки евакуації. Далі – три лікарні, в кожній з яких хірурги намагалися зберегти бійцеві ногу. Кінцевою точкою у лікуванні став центр НЕЗЛАМНІ у Львові.

«Сергій поступив до нас у важкому стані з ознаками інфікування стопи та гомілки. Після огляду медиками, аби уникнути поширення інфекції, було ухвалено рішення про повторну ампутацію лівої нижньої кінцівки», - розповідає хірург центру Владислав Богуцький. І це рішення було правильним, бо рана успішно загоїлася і лише за два місяці після поранення Сергій зміг стати на протез.

Фізичні терапевти кажуть, що воїн демонструє фантастичні результати. Після опанування ходьби на протезі, захисник хоче спершу навідати побратима, з яким тоді разом підірвалися на мінах і який втратив обидві кінцівки. А згодом прагне повернутися у стрій, аби завершити цю війну. «Це свята справа. Ми повинні зробити і зробимо те, що наші предки не могли зробити протягом останніх 300 років – вигнати ворогів, щоб вони більше не лізли у наші справи, та вибороти нашу незалежність», - каже він.

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/.

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ