Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Туреччині скасовують надзвичайний стан

Влада Туреччини з 9 липня скасовує режим надзвичайного стану, запроваджений два роки тому, після спроби державного перевороту в липні 2016 року. Про це державному агентству «Анадолу» розповів прем’єр-міністр країни Біна Йилдирим, - Радіо Свобода.

«У понеділок буде анонсований новий склад уряду і буде скасований режим надзвичайного стану», – вказав Йилдирим.

Про це ж заявляв президент країни Реджеп Тайїп Ердоган під час своєї передвиборної кампанії. У 2016 році надзвичайний стан запровадили спочатку терміном на три місяці, але пізніше продовжили на невизначений термін.

Після оголошення про надзвичайний стан у турецької влади з’явилася можливість арештовувати людей і тримати їх місяць у в'язниці без пред'явлення звинувачень. Пізніше Туреччина призупинила дію Європейської конвенції з прав людини, щоб мати можливість «швидко відповідати на дії терористичних організацій».

За цей час влада Туреччини анулювала паспорти майже 11 тисяч людей, ще тисячі журналістів, викладачів і військових були арештовані або засуджені до тюремного ув’язнення нібито у зв’язку зі спробою державного перевороту в країні. Також влада закрила кілька тисяч шкіл і благодійних організацій за підозрою в причетності до організаторів перевороту.

Ці дії викликали різку критику на Заході. Кілька європейських країн висловили побоювання, що Ердоган під приводом режиму надзвичайного стану консолідує в своїх руках ще більшу владу. Однак турецька влада запевнила, що непричетних до заколоту громадян режим надзвичайного стану не стосується.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ