Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Тюрмі на Лонцького розповіли про табірні дарунки від художниці Ярослави Музики
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У "Тюрмі на Лонцького" розповіли про табірні дарунки від художниці Ярослави Музики

1/2
Колекція Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» минулоріч поповнилася новими цікавими предметами ручної роботи.

Львів’янка Дарія Котлярчук подарувала музеєві мініатюрні декоративні речі, виготовлені відомою художницею Ярославою Музикою під час перебування у радянському таборі в Сибірі впродовж 1949–1955 рр... Цими предметами є малесенькі шкіряні постоли (6×2 см), в’язані зелено-червоні рукавички (7×2 см) та шкіряна підвіска (3,3×3,3 см). Акуратно, ретельно, мистецьки виконані мініатюрні декоративні речі, виглядають наче справжні, призначені для носіння людиною. Тонка робота видає справжнього талановитого майстра.

Дані предмети Ярослава Музика після повернення подарувала подрузі Олександрі Пясецькій-Процишин, а остання, в свою чергу, згодом передала їх своїй похресниці Дарії Старосольській-Котлярчук.

Варто відзначити, що сама дарувальниця — Дарія Котлярчук, онука Володимира Старосольського та Дарії з  Шухевичів, донька Ігоря Старосольського, також була полонянкою сумнозвісної тюрми «на Лонцького», коли мала лише декількох місяців від роду. Тоді її з матір’ю насильно утримували тут з метою тиску на заарештованого батька.

Ярослава Музика (1894–1973) – українська художниця та громадська діячка.

Освіту здобула у Львові та Парижі.  Працювала у багатьох жанрах образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: малярство, графіка, мозаїка, емаль, живопис на склі, екслібриси, інкрустація, емаль, батик, тиснення на шкірі, килимарство.  В її творчості яскраво прослідковуються впливи народної творчості та фольклору.

Арештована у листопаді 1948 року за звинуваченням у зв’язках з Центральним проводом ОУН (б) та наданні матеріальної підтримки націоналістичному підпіллю.

18 червня 1949 року за рішенням Особливої наради при МДБ СРСР Ярослава Музика була засуджена на 25 років ІТЛ «за активну участь в антирадянській банді українських націоналістів». Каралася в радянському концтаборі біля Іркутська.

Звільнена після смерті Сталіна в 1955 році. Повернулася до Львов й, не зважаючи на підірване у таборах здоров’я –   хворіла на туберкульоз, активно влилася в мистецьке життя. З успіхом відбувалися персональні виставки художниці, а молоді митці-шістдесятники , приваблені талантом, досвідом та моральним авторитетом Ярослави Музики, горнулися до неї.

Ірина Єзерська, Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ