Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У UNBROKEN три місяці боролись за життя воїна, який мав інфекційне ускладнення

У центрі UNBROKEN три місяці боролись за життя воїна, який отримав інфекційне ускладнення від поранень. Про це повідомляє ЛМР.
Фото: UNBROKEN

Інфіковані рани – одне з найпоширеніших і найважчих ускладнень при мінно-вибухових пораненнях. Майже кожен захисник, який лікується у реабілітаційному центрі UNBROKEN, поступає вже з інфекцією, адже уламки снарядів забруднені землею та мастилом, а обробити рани одразу в операційній на фронті майже неможливо. У випадку 29-річного військового зі Львова Мирона Баса – боротьба з інфекцією тривала аж три місяці.

Поранення захисник отримав на початку цієї весни. Йому під ноги ворог скинув із дрона боєприпас. Мирон отримав множинні уламкові поранення та складний перелом стегнової кістки правої ноги. Йому видалили частину кишківника та ампутували ліву ногу – вище коліна.

Після лікування у низці медзакладів і стабілізації стану, військового скерували до Першого медоб’єднання Львова. Сюди, у центр UNBROKEN, він поступив за два місяці після поранення. На його єдиній нозі, правій, був встановлений апарат зовнішньої фіксації, однак перелом почав неправильно зростатися. Аби в майбутньому воїна змогли запротезувати, його вціліла нога мала працювати ідеально. Тому перше, що зробили ортопед-травматологи, це виконали операцію з репозиції перелому. Тобто наново «склали» та зафіксували фрагменти роздробленої кістки у правильному положенні. На жаль, після операції активізувалася інфекція, яку захисник отримав ще під час поранення.

«Майже всі військові поступають до нас уже з інфекцією, яка або активно проявляється одразу, або є в «сплячому вигляді». Адже ті кулі, снаряди і осколки, які в них потрапляють, є брудними. Також у рани потрапляє земля і мастило з боєприпасів. А через те, що на передовій у перші години після поранення немає можливості взяти людину в операційну – її рани інфікуються», – розповідає Микола Блиндюк, ортопед-травматолог центру UNBROKEN.

Боротьба з такою інфекцією – це, зазвичай, складний і тривалий процес. Головно через стійкість бактерій до антибіотиків. Аби підібрати той, що дійсно допоможе, лікарі роблять призначення лише після отримання результатів посіву. Тобто таким чином визначають, до якого саме антибіотика чутливі бактерії, що викликають зараження. Так було і з Мироном.

До лікування складного випадку зараження спеціалісти центру UNBROKEN залучили колег із відділення кістково-гнійної хірургії Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи. Спільними зусиллями, за три місяці після поступлення Мирона до центру UNBROKEN, лікарям таки вдалося побороти інфекцію і врятувати життя воїна. Тому найважче уже позаду. Але попереду у захисника ще довгий шлях реабілітації, і він мріє отримати штучну кінцівку та знову ходити. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не змушені були їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ