Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Ватикані повідомили про обрання Митрополота Епіфанія Предстоятелем УПЦ

Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання Митрополита Епіфанія Предстоятелем автокефальної УПЦ. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря.

Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з Православними Церквами в силу канонічного визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм Української Церкви та її Митрополита — ця Церква набуває для Ватикану суб‘єктності.

Вельми болюча новина для Московської патріархії.

І дуже вагома - для католицького і всього християнського світу.

Хоча відсутність Евхаристійної єдності між Католицькою Церквою і Православною Церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, однак фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у Помісних Церквах: дипломатія Вселенського Патріархату перемогла московські потуги.

А це означає, що у тих Церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з‘явився вагомий аргумент зробити це відразу після вручення Томосу.

Можливо саме тому Вселенський Патріарх і призначив цю подію на 6 січня - щоби дати час тим, хто ще коливається, ухвалити вірне рішення та підтримати нову автокефальну Церкву-Сестру.

Як повідомляється на офіційному сайті Ватикану:

39-річний митрополит Епіфаній обраний головою Української Православної Церкви

Перший Предстоятель нової Української Автокефальної Церкви обраний на Об’єднавчому Соборі в Києві.

Повідомляють Новини Ватикану.

39-річний митрополит Епіфаній Думенко був обраний очолити нову Українську Автокефальну Церкву на спеціальному Об‘єднавчому Соборі, який відбувся в історичному соборі Святої Софії в Києві в суботу.
Він прийняв на себе титул Митрополита Київського і всієї України. Очікується, що він планує поїхати до Стамбулу в наступному місяці, щоб отримати указ, який називається "Томос", від Константинопольського Вселенського Патріархату, що офіційно санкціонуватиме Українську Православну Церкву в самоуправлінні або "автокефалії".

Автокефалія (від грецького: "властивість бути само-очоленим") визнає незалежність від усіх інших Помісних Церков, включаючи Московський Патріархат, який не визнає канонічного характеру суботніх виборів.
Традиційно в Україні існувало три гілки Православної Церкви: Українська Православна Церква (під Московським Патріархатом), Українська Православна Церква (під Київським Патріархатом) та Українська Автокефальна Православна Церква.

Після суботнього Об’єднавчого Собору священики двох останніх гілок поєднуються, щоб стати членами нової Автокефальної Православної Церкви України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ