Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Великій Британії почали тестувати першу у світі персоналізовану вакцину проти раку шкіри

У Великій Британії на сотнях пацієнтів розпочали тестувати перший у світі персоналізований ін’єкційний препарат мРНК для лікування меланоми, тобто раку шкіри.

Про це пишуть Guardian та Sky News.

Вакцина мРНК-4157 (V940) є індивідуальною неоантигенною терапією, яка має запускати імунну систему для протистояння конкретному типу раку та пухлини. Щоб персоналізувати препарат, зразок пухлини видаляють під час операції пацієнта з подальшим секвенуванням ДНК, до процесу залучають і штучний інтелект. 

Друга фаза дослідження показала, що вакцини суттєво знижують ризик повернення раку в пацієнтів із меланомою. Зараз триває третя — остання фаза випробування. Вона охопить 1100 людей. 

Координаторка випробування докторка Гізер Шоу сказала, що ін’єкції можуть вилікувати людей із меланомою, проте їх також перевіряють на дієвість для інших видів раку, зокрема легенів, сечового міхура і нирок.

«Це одна з найцікавіших речей, які ми бачили за дуже довгий час. Це дійсно тонко відточений інструмент», — заявила вона.

Як пояснюють медики, вакцина використовує ту саму технологію, що й поточні вакцини проти COVID, цитує ВВС. Окрім того, координаторка випробування розповіла, що терапія має «відносно терпимі побічні ефекти», серед яких — утома та біль у руці. За її словами, для більшості пацієнтів це було не гірше, ніж вакцинація проти грипу чи COVID.

Кінцева мета медиків — назавжди вилікувати пацієнтів від раку. Шоу наголосила: «Я думаю, що є реальна надія, що це змінить гру в імунотерапії». 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ