Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Великих Грибовичах з’явився мурал

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/2
У Великих Грибовичах на будівлі Народного дому, який нині слугує прихистком для внутрішньо переміщених родин, з’явився мурал. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

На стінописі зображена мати з двома дітками, яка прямує на світло ліхтаря, також є багато віконець зі світлом і символ миру – білий голуб. Фоном для малюнку стала карта України. Мурал створили в рамках урбаністичного фестивалю Майстерня міста 2023.

Створення муралу на Народному домі у Великих Грибовичах ініціював департамент агломерації Львівської міської ради спільно з мешканцями прихистку. Щоб вибрати найкращий малюнок, провели конкурс, на який художники подали десяток ескізів стінопису. Організатори разом з мешканцями вибрали найкращий варіант.

«Нині ця будівля слугує прихистком для вимушено переселених українців. Зараз тут проживають 11 родин: жінки та діти. А взагалі функція будівлі – Народний дім, тож ми сподіваємося, що після нашої перемоги, вона відновиться. Проте важливо усе пам’ятати. Аби увіковічнити те, що цей будинок нині слугує прихистком, у нашої команди виникла ідея створити такий стінопис.

Цей мурал про тепло і світло, про прихисток, безпеку і взаємодопомогу. Ідея в тому, що не важливо в якому куточку України ти перебуваєш, загалом Україна – це наш спільний дім. Ми тішимося, що завдяки співпраці з Інститутом міста в рамках Майстерні міста, завдяки фінансовій підтримці GIZ і волонтерській роботі художника цей проєкт вдалося реалізувати», – розповіла представниця департаменту міської агломерації Львівської міської ради Юлія Бойко.

Над муралом тиждень працювали троє художників. Роботи виконували безкоштовно на волонтерських засадах.

«Виконання було досить легким, адже ми працювали якісними матеріалами від українських виробників. Нам самим насправді було цікаво реалізовувати цей проєкт. Під час роботи з висоти відкривається неймовірний краєвид, це дуже гарно.

Тут у муралі поєднано різні техніки: фарбу наносили як валиками, так і пензлями, а також використовували аерографію для плавних переходів світла від лампи», – розповів художник Андрій Біганський.

Стінопис сподобався мешканцям прихистку, які бачать особливий символізм в малюнку.

«Для мене тут чітко зрозуміло, що ці віконця – це наш прихисток. І ця родина десь зі сходу чи з зони бойових дій йде на світло лампи, яке символізує промінь надії. Також символічно, що саме на заході України ці віконця, і люди йдуть зі сходу на захід», – каже Наталія Медосенко, мешканка прихистку.

За словами керівника Львівської громади у селі Великі Грибовичі Ігоря Пителя, мурал сподобався не лише мешканцям прихистку, а й жителям громади.

«Це перший мурал в нашій громаді. Тож мешканцям було цікаво зрозуміти, що тут буде, вони сходились до будинку, коли тут працював художник. Також наш мурал помітно з дороги і всі, хто їдуть з північної сторони, бачать цю стіну з малюнком. Людям подобається», – каже Ігор Питель.

Мурал створили в рамках Майстерні міста 2023 за співфінансування німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

«Майстерня міста – це наш щорічний захід, який ми проводимо з 2012 року. Урбаністичний фестиваль, який має на меті залучення громадських організацій та інституцій Львівської міськради до впровадження змін у місті. Цьогоріч ми також проводили майстерню на новоприєднаних територіях Львівської громади, зокрема тут, у Великих Грибовичах», – розповів Дмитрій Шевченко, проєктний менеджер КУ Інститут міста.

Нагадаємо, цьогоріч в рамках Майстерні міста провели екскурсії, майстер-класи та воркшопи, а у Львівській громаді з’явились нові громадські простори. Загалом Майстерня міста 2023 об’єднала мешканців на 59 заходах у 23 локаціях міста. А найактивніших учасників нагородили спеціальними призами від партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ