Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У волинській психіатричній лікарні більше не лікуватимуть хворих на туберкульоз

В обласній психіатричній лікарні більше не лікуватимуть хворих на туберкульоз. Про це стало відомо на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства, - повідомили Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.
Фото волинська ОДА

Т.в.о. директора комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради Людмила Юрко повідомила, що є декілька вагомих причин щодо закриття психотуберкульозного відділення №13, що розраховане на 20 ліжкомісць.

"Це відділення знаходиться поза межами Олицького замку у відокремленому приміщенні площею 340 м квадратних. Будівля була зведена ще у 1937 році. Наразі воно визнане аварійним. Крім того, згідно рішення суду, ми зобов’язані повністю зупинити його експлуатацію до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки," – зазначила керівниця.

Вона розповіла, що зараз у цьому відділенні перебуває 15 осіб, п'ятеро із них наразі отримують протитуберкульозну терапію, а ще 10 чоловік, які раніше перехворіли туберкульозом, зараз втратили будь-які соціальні зв'язки, а відтак їм нікуди йти. За словами Людмили Юрко, семеро із них днями будуть переведені у будинок-інтернат для психічнохворих осіб.

"Ще на початку року ми планували утримувати це відділення. Втім, остаточно переконались у необхідності його закриття у зв'язку із новаціями НСЗУ. Відповідно до нових вимог наша лікарня не зможе заключити договір на лікування туберкульозу, у зв’язку з тим що у 2021 році НСЗУ контрактуватиме лише один протитуберкульозний заклад на одній адміністративно-територіальній одиниці. Звісно, це буде обласний фтизіопульмонологічний центр. Тому, 26 лютого ми оголосили про скорочення штату, а 26 травня наше психотуберкульозне відділення припинить свою роботу", - сказала вона.

Людмила Юрко клопочеться про необхідність створення належних умов для своїх підопічних на базі КП "Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр". Мовляв, психічно хворі люди перебувають у групі ризику і досить часто хворіють на туберкульоз, а отже потреба надання їм медичної допомоги буде завжди.

Т.в.о.генерального директора КП " Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр" Іван Нискогуз своєю чергою запевнив, що його заклад готовий прийняти усіх пацієнтів, яким показана госпіталізація.

"За моєю інформацією, із тих хворих, які наразі перебувають у психотуберкульозному відділенні психлікарні, жоден не підлягає госпіталізації в наш центр. Усі вони мають бути переведені у заклади соціального спрямування, або ж у соматичне відділення тієї ж психіатричної лікарні. Середній термін стаціонарного лікування у нашому закладі – 32 дні до знебацилення. По тому пацієнт має бути переведений на амбулаторне лікування ", - зауважив він.

У результаті розгляду цього питання депутати рекомендували Івану Нискогузу спільно із управлінням охорони здоров'я ОДА вжити невідкладних організаційно-практичних заходів щодо лікування психотуберкульозних хворих на базі КП "Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ