Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Вселенському патріархаті відповіли на погрози РПЦ щодо України

Абсолютно всі сучасні автокефалії були проголошені Вселенським патріархатом. Про це заявив в інтерв'ю виданню Cerkvarium впливовий архієпископ Константинопольського патріархату Іов Геча, коментуючи твердження Московського патріархату, що автокефалію може просити лише канонічна частина якоїсь Церкви, а все інше - то "легалізація розколу".

"Якщо вивчати історію православної церкви по текстах і документах, а не по створених міфах і фальшивій історіографії, видно, що абсолютно всі сучасні автокефалії були проголошені Вселенським патріархатом", - наголосив архієпископ.

Він зауважив, що навіть "якщо брати історію православної церкви в Росії, то бачимо, що її автокефалія була самопроголошена в 1448 р., коли в Москві обрали митрополита Іону самостійно, без дозволу Вселенського патріархату. Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії Томоса про автокефалію! В 1589-1590 роках Вселенський патріарх Ієремія ІІ просто нормалізував ситуацію, піднявши цю кафедру на патріарше достоїнство, при тому, що було дозволено Московському архієрею "називатися" патріархом, за умови, що він мав поминати патріарха Вселенського і вважати його "як свого главу і першого", як сказано в грамоті".

"Крім Вселенського патріархату, в історії православної церкви жодна інша помісна церква не проголошувала автокефалії", - наголосив владика Іов.

Владика також уточнив, що "православна церква в Росії може претендувати, що вона проголосила автокефалію православної церкви в Грузії (1943 р.), в Чехословаччині (1951 р.) та в Америці (1970 р.), але ці автокефалії не визнавалися повнотою православної церкви, тому що православна церква в Росії не має такої прерогативи надавати автокефалію. Тому самі ці три церкви зверталися до Вселенського патріархату за наданням Томосу про автокефалію. З часом Вселенський патріархат нормалізував ситуацію, проголосивши автокефалії православної церкви в Грузії (1990 р.) та в Чехії і Словаччині (1998 р.)".

Архієпископ додав, що погрози Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем, і залякування повторенням "великого розколу" на православ'я і католицизм є нікчемними.

"Щодо питання "розколу" і автокефалії в Україні, всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати когось в єресі. Тому погрози є, скоріше, зловживанням", - підкреслив архієрей.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

Відзначимо, що сьогодні у Москві відбудеться позачергове засідання Синоду РПЦ під головуванням патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Раніше в РПЦ заявили, що можуть розірвати відносини з Константинополем, в разі надання автокефалії УПЦ.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ