Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

У Яворові з’явиться пам’ятник королю Янові ІІІ Собеському

Учора, 19 листопада, депутати Яворівської міської ради проголосували за встановлення пам’ятника королю Янові ІІІ Собеському. Пам’ятник з’явиться у сквері, неподалік центру міста Яворів, що на Львівщині. Цю інформацію в коментарі Гал-інфо підтвердив депутат Яворівської міської ради від ВО «Свобода» Віталій Каспришин, який за таке рішення не голосував.

«Було відповідне звернення від польської громади, щоб встановити пам’ятник у сквері біля костелу. Це рішення громади. Депутати вирішили показати полякам приклад, що з мертвими нема чого воювати», - сказав депутат.

Він зазначив, що мотивували ще й тим, що в роду короля були й українці, а сам король мав безпосередній стосунок до міста Яворів, був там старостою та мав свою резиденцію.

«Я за це не голосував, бо ж як відомо, Ян ІІІ Собеський проводив сильну пропольську політику. Рішення голосували наприкінці сесії. Мені складно щось сказати, бо у мене враження від цього досить двоякі. З одного боку, такий пам’ятник може, звісно, користуватись популярність у польських туристів, а з іншого - пам’ятаємо, як за вул. С. Бандери у Новояворівську поляки хотіли припинити співпрацю. Однак ми маємо і таку сторінку в історії міста, тут є свої плюси і свої мінуси», - сказав Віталій Каспришин.

Додамо, в Яворівській міськраді 30 депутатів. «За» таке рішення проголосувало, за словами депутата, 18 обранців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ