Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Євросоюзі підбили підсумки результатів візиту Борреля до України

4-6 січня поточного року Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель утретє здійснив візит до України на запрошення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, та вперше відвідав лінію розмежування в Луганській області, де ознайомляться з актуальною безпековою ситуацією в зоні російсько-українського збройного конфлікту.
Жозеп Боррель

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД).

«Під час візиту Високий представник ЄС Боррель наголосив, що Європейський Союз залишається найбільш надійним партнером України в ці критичні часи, та підтвердив, що ЄС продовжує підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України в контексті військового нарощування Росії вздовж кордонів України... Він підкреслив, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме масивні наслідки та високу ціну для Росії. ЄС координує цю позицію із США, НАТО та з іншими партнерами, що є близькими за переконаннями», - йдеться в документі.

Високий представник ЄС заявив про необхідність термінових дій з боку Росії для деескалації напруги та для повної імплементації Мінських домовленостей, висловив підтримку зусиллям із врегулювання конфлікту в рамках Тристоронньої контактної групи та у Нормандському форматі.

«Боррель підтвердив, що немає безпеки Європи без безпеки України, й будь-які рішення щодо європейської та української безпеки мають включати Європейський Союз і Україну. Він додав, що ці обговорення мають ґрунтуватися на основі та на зміцненні зобов’язань та обов’язків в рамках ОБСЄ й ООН», - наголошується у повідомленні.

Як зазначається, візит на лінію розмежування, який Жозеп Боррель здійснив разом із Міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, надав йому можливість з перших рук отримати інформацію про драматичні наслідки конфлікту та його вплив на життя людей упродовж минулих восьми років. У цьому контексті Боррель привітав роботу міжнародних та неурядових організацій, а також зусилля уряду України на місцях подій.

«В Києві Високий представник ЄС зустрівся з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем для обговорення поточної ситуації з безпеки та відносин між ЄС й Україною. Він підкреслив важливість широких реформ як засобу для зміцнення стійкості України в рамках Угоди про асоціацію ЄС-Україна, та нагадав про політичну, фінансову та економічну підтримку в обсязі понад 17 мільярдів євро, що була надана Україні з початку конфлікту у 2014 році», - інформує Європейська служба зовнішніх дій.

У підсумковому документі наголошується, що візит Високого представника ЄС до України відбувся у критично важливий момент, напередодні неформальної зустрічі в форматі Ради міністрів ЄС з питань закордонних справ та оборони (Gymnich), що має відбутися наступного тижня, а також перед початком обговорень з безпеки за участю Росії, США й НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ