Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Золочівському районі відреставрували вежу Монастиря домініканців

У смт. Підкамінь, що на Золочівщині, завершили реставрацію дзвіниці Монастиря походження дерева Хреста Господнього — пам’ятки архітектури національного значення XV – XVIII століть.
Фото - ЛОДА

Рятували аварійну пам’ятку у межах проєкту Програми Транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна за кошти Європейського Союзу та обласного бюджету, - інформують в пресслужбі ЛОДА.

«Реалізація цього проєкту свідчить про те, що ми цінуємо свою історію, культуру та віру. Це  відрізняє нас від нашого ворога, який намагається усе це знищити і заперечити. Оглянувши територію комплексу, бачимо, що перед нами є багато завдань, які зможемо реалізувати в партнерстві. Охорона і збереження культурної спадщини має стати одним із наших пріоритетних завдань. Бо багато пам'яток потребують комплексного відновлення, аби стати потужними туристичними магнітами як для українців, так і для іноземців», — розповів перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик. 

Загальна вартість реставраційних робіт, які розпочали у 2018 році, становить понад 20 млн гривень: 12,6 млн виділив Європейський Союз, ще 9,5 млн — кошти обласного бюджету.

«Цьогоріч для завершення реставрації використали 3,5 млн гривень, виділених Європейським Союзом. За ці гроші вдалося розчистити і відреставрувати зовнішні фасади всіх ярусів дзвіниці, відновити підвіконня, покрити міддю дахи, завершити реставрацію кам’яних блоків вхідної брами дзвіниці й закінчити впорядкування благоустрою території пам’ятки», — зазначила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько. 

Упродовж 2018-2021 років частину дзвіниці пристосували до виконання функцій центру паломницького туризму, встановили систему пожежної сигналізації, почали виконувати роботи з благоустрою території монастиря. 

Нагадаємо, дзвіницю Домініканського монастиря у Підкамені визнали аварійною 2009 року. Через два роки сильний буревій зруйнував дві барокові скульптури монастиря та пошкодив частину даху дзвіниці.

У 2017 Львівська обласна державна адміністрація разом з Львівською обласною радою почали реалізацію проєкту «Промоція спільної історико-культурної спадщини українсько-польського прикордоння шляхом створення транскордонного паломницького маршруту та збереження сакральних об'єктів вздовж нього».  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ