Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Угорщина закликає до відставки лідерів ЄС, які підтримали санкції проти РФ

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції Європейського Союзу і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.

Сіярто заявив, що не російська, а європейська економіка рухається до рецесії, пише Суспільне. 

"Зараз ми бачимо, що війна ведеться у жорстокий спосіб, а європейська економіка рухається до рецесії. Ця ситуація повинна змусити тих, хто приймає рішення, сісти і оцінити розвиток подій, що ціни захмарні і що російська економіка не постраждала від санкцій", — сказав він.

За словами угорського міністра, лідери ЄС, які лобіювали санкції проти РФ мають піти у відставку. Він додав, що ЄС хоче нових санкцій "щоб якось виправдати власні помилкові рішення, які завдають шкоди, бо сказати, що санкції — це глухий кут, означало б кричати про відповідальність".

"Лідери, які підтримали санкції, повинні виступити і сказати, що саме через них європейська економіка наблизилася до рецесії, і вони повинні піти у відставку. Це була б нормальна реакція тих, хто завдав шкоди Європі запровадженням санкцій", — заявив Сіярто.

У відповідь на заяву Сіярто, речник українського МЗС Олег Ніколенко оприлюднив цифри Ради ЄС, Світового банку та МВФ, які свідчать про збитки російської економіки від санкцій: падіння ВВП від 5,5 до 9%; зменшення обсягів торгівлі товарами і послугами на 30-35%; скорочення експорту нафти до ЄС на 90% до кінця року; вихід майже 1000 іноземних компаній, які складали 40% ВВП; інфляція на рівні 22%; неможливість імпортувати технології та комплектувальні частини; стрімке скорочення виробництва.

За словами Ніколенка, заяви про те, що європейські санкції не впливають на економіку Росії, не відповідають дійсності — російська економіка відкотилася на тридцять років назад.

"Як би в Москві або Будапешті не намагалися применшити ефективність рішень Брюсселя, санкції працюють та обмежують можливості РФ фінансувати війну проти України. Так кому слід йти у відставку: тим, хто захищає мир та безпеку в Європі, чи тим, хто розмиває зусилля ЄС із протидії агресії Росії?", — зазначив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ