Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Угорський парламент відмовився говорити про освіту з українськими нардепами

Депутати парламенту Угорщини відмовилися від зустрічі з делегацією Верховної Ради щодо роз'яснень положень закону "Про освіту", зокрема мовної статті. Про це на погоджувальній раді голів фракцій сказала перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко, повідомляє Укрінформ.

"Минулого тижня депутати Верховної Ради, достатньо велика наша делегація, була в Будапешті на форумі, організованого Радою Європи відносно Стамбульської конвенції. Наші колеги пропонували зустрітися з депутатами парламенту Угорщини, щоб обговорити питання закону. На жаль, наші колеги відмовилися від такої зустрічі", - повідомила перший віце-спікер.

При цьому Геращенко закликала депутатів використовувати всі можливі міжнародні майданчики для роз'яснення представникам інших держав положення закону.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ